Retragerea de pe piață a ouălor contaminate cu Fipronil, plecate din Olt, continuă

Peste 170.000 de ouă dintre cele aproape 300.000 contaminate cu insecticid care au fost comercializate în mai multe județe de ferma avicolă de la Scornicești au fost retrase de pe piață, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Olt. 

Ca urmare a alertei alimentare cu ouăle contaminate cu Fipronil provenite de la o fermă avicolă din județul Olt, până în prezent, din datele recepționate de la județele implicate, respectiv Olt, Argeș, Vâlcea, Dolj, Ilfov și municipiul București, a fost retrasă de la comercializare cantitatea de 174.086 bucăți ouă, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

Toate loturile de ouă retrase de la comercializare au fost distruse prin incinerare în unități autorizate sanitar veterinar.

Până acum, de la ferma avicolă cu pricina a fost dirijată către unitatea de neutralizare cantitatea de 872.677 bucăți ouă.

Inspectorii sanitari veterinari din Olt au intensificat, luna trecută, acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județ, după ce 36.000 din cele peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană, puse în circulație pentru consum de o firmă din Teleorman, au ajuns și în Olt. Așa s-a descoperit la ferma avicolă din Scornicești, care aparține aceleiași societăți din Teleorman, peste 300.000 de ouă contaminate cu același insecticid. Asta după ce ferma din Scornicești apucase să comercializeze peste 280.000 de ouă în județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

„În data de 30.01.2019, medicii veterinari au prelevat probe de ouă și probe de țesut adipos (grăsime) de la păsările din efectiv, rezultatele buletinelor de analiză primite în seara zilei de 07.02.2019, fiind necorespunzătoare, respectiv la probele de ouă cu valori cuprinse între 0,019 -0,053, iar la cele de grăsime cu valori cuprinse 0,049-0,295 (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

Se menține în continuare interdicția de comercializare a ouălor de către ferma avicolă”, spun reprezentanții DSVSA Olt.

Toată producția de ouă obținută ulterior și aflată în stoc, respectiv cantitatea de 420.099 bucați ouă, urmează să fie, de asemenea, distrusă.

Reprezentanții fermei avicole din Scornicești care a livrat sutele de mii de ouă contaminate cu Fipronil riscă să ajungă după gratii, după ce polițiștii au început cercetările în cadrul unui dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here