România, ACUZATĂ de Rusia că găzduieşte lansatoare de rachete care ÎNCALCĂ Tratatul Nuclear INF

România găzduieşte lansatoare de rachete MK-41, care au capacitatea lansării de rachete Tomahawk, încălcându-se astfel prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a precizat ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, într-un comunicat postat pe Facebook, vineri.

“Începând cu anul 2014, americanii desfăşoară în România și în Polonia la sol lansatoarele universale MK-41 ca parte a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashor. Complexe similare de producție americană se pregătește să le găzduiască și Japonia. Lansatoarele MK-41 permit exploatarea de luptă de la sol a rachetelor de croazieră cu rază medie de acțiune Tomahawk și a altor arme de asalt, ceea ce face ca desfășurarea lor pe uscat să încalce în mod direct Tratatul”, se arată în comunicat.

Altfel spus, Federaţia Rusă acuză România de faptul că găzduieşte un sistem care ar putea sau nu, la un moment dat, să fie utilizat pentru alte scopuri decât cele declarate.

Deşi face, într-adevăr, parte din Sistem De Apărare Antirachetă Aegis, sistemul de rachete de la Deveselu funcţionează cu rachete model RIM-161, un tip de rachetă navală, conceput să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie şi mare. Nefiind, deci, un tip de rachetă ofensivă.

În plus, ambasada rusă a precizat şi că doar ar fi demarat cercetări pentru dezvoltarea de rachete balistice hipersonice cu rază medie și scurtă de acțiune.

“Ca răspuns la pașii din partea SUA, Rusia a planificat, deocamdată doar în faza de cercetare, lucrările pentru crearea unor complexe terestre de rachete balistice hipersonice cu rază medie și scurtă de acțiune, și pentru utilizarea lansatoarelor cu bază navală pentru rachetele „Calibr” în varianta terestră.”

Asta deşi Rusia a testat deja racheta “Novator 9M729”, care are o rază de acțiune estimată între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).

De asemenea, a dezvoltat și racheta “Kh-47M2 Kinzhal Novator”, care are o rază de acțiune estimată între 2.000 şi 3.000 de kilometri (încălcând, de asemenea, astfel prevederile tratatului).

“Aceste studii, spre deosebire de acțiunile Washingtonului, nu fac obiectul dispozițiilor Tratatului, deoarece cercetarea și dezvoltarea de inginerie nu sunt interzise conform INF. În același timp, Statele Unite au lansat, cu mai mult de un an în urmă, cercetări practice privind rachetele cu rază medie de acțiune și, timp de mai mulți ani, implementează desfășurarea la sol a lansatoarelor navale MK-41 ca parte a complexelor Aegis Ashor, permițând astfel o încălcare directă a Tratatului”, a adăugat ambasada.

Pe de altă parte, analiştii STRATFOR vorbesc de un interes comun al Rusiei şi Statelor Unite, de a renunţa la Tratatul Nuclear INF. Asta datorită dorinței celor două state de a nu mai avea niciun fel de constrângere în direcţia dezvoltării de rachete balistice cu raza medie. Un aspect important însă, mai precizează analiştii STRATFOR, este faptul că Rusia are acum posibilitatea de a acuza Statele Unite de abandonare a tratatului, cel puțin la nivel retoric.

Rusia a fost somată de Statele Unite şi de NATO, încă din anul 2017, să respecte prevederile tratatului, ca urmare a dezvoltării rachetei “Novator 9M729”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here