Nicolae Truță, omagiat de artiști, prieteni și cunoscuți la 70 de ani de la naștere. „Nae este aici, cu noi”/ FOTO+VIDEO

Pictorul, sculptorul, graficianul și desenatorul Nicolae Truță a fost omagiat, sâmbătă, la Slatina, de mulți dintre cei care l-au cunoscut și iubit. 

Totul s-a desfășurat în sala de festivități a Muzeului Județean Olt, acolo unde a fost lansat încă un volum versuri al maestrului omagiat, de publicarea căruia s-a îngrijit asociația culturală care îi poartă numele și de care se ocupă soția regretatului artist, Elena Truță, și fiul ei, Lucian. Volumul, intitulat „Poezii alese”, este prefațat de criticul și poetul Paul Aretzu și a apărut la cunoscuta editură Hoffman.

Despre cartea lansată și despre omul și artistul Nicolae Truță s-a vorbit mai multe ore. Cu o exactitate de profesionist, Paul Aretzu a explicat publicului esența poeziei lui Nicolae Truță, afirmând că versurile sunt de fapt o prelungire a picturii sale și că ele sunt curate și adevărate, așa cum a fost autorul lor în artă și în viață.

Au fost povestite mai multe întâmplări hazlii trăite împreună cu artistul de amicii săi și s-a râs copios la amintirile poetului Ioan Smedescu, ale avocatului-scriitor și colecționar Iancu Tănăsescu sau ale lui Laurențiu Guțică, directorul instituției-gazdă, cel care a vorbit și despre covârșitoarea personalitate artistică și umană a maestrului plecat prea devreme dintre noi.

Au fost citite versuri din cartea lansată de către Ioana Calotă, actriță la teatrul Nottara din București, iar mama acesteia, îndrăgita interpretă de muzică populară Floarea Calotă, marea prietenă a familiei Truță, a vorbit cu dor despre artist, îndemnând la neuitare și la găsirea unor soluții prin care să se facă mult mai mult pentru memoria marelui pictor și om.

Au fost și propuneri pentru a se face demersuri ca numele lui Nicolae Truță să fie dat fie unei străzi, fie unei instituții importante de cultură.

Nu a lipsit scriitorul Teodor Firescu de la Râmnicu Vâlcea, și el bun prieten cu Nicolae Truță, care a dat citire unui emoționant text scris după ce, noaptea trecută, s-a „întâlnit” și a „vorbit” cu artistul.

La eveniment au mai participat, printre mulți alții, artiștii plastici Cristina Bacicu-Botez, George Păunescu, Cătălin Podoleanu și Marcel Duțu, scriitorii Gheorghe Atanasescu și Gheorghe Nicolăescu, pictorița Andreea Dosinescu, Ducu Iovu, Ion Popescu-Labă, fostul senator Paul Popescu, consilierul județean Marian Radu, fost primar al comunei natale a artistului omagiat, Dobrețu, rude ale familiei Truță etc.

A fost de față și Nicolae Truță însuși, și nu doar în autoportretul din care, cu ochii lui blânzi, a privit întreaga sală. „Nae este aici, cu noi”, au spus mai mulți dintre cei care au luat cuvântul.

Tuturor și, cu precădere celor care au făcut posibil evenimentul, le-a mulțumit Elena Truță, cea care se zbate, prin asociația culturală de care se îngrijește, să îmbogățească memoria soțului său prin noi proiecte culturale.

Scriitorii Paul Aretzu și Teodor Firescu

Artistul plastic George Păunescu și Elena Smedescu. În spate, Ion Popescu-Labă

Scriitorul Gheorghe Nicolăescu, actrița Ioana Calotă și interpreta de muzică populară Floarea Calotă

Poetul Ioan Smedescu, „pândit” din spate de Nicolae Truță

Jurnalistul și scriitorul Dumitru Sârghie

Pictorul Marcel Duțu (stânga) și prietenul său, Ionuț Popescu

Omul de afaceri și colecționarul Constantin Bădiță (stânga) și profesorul Mandi Vlăduț

Cu o zi înainte, la Galeria Artis din Slatina a fost vernisat o expoziție de artă plastică semnată Marcel Duță și dedicată maestrului Nicolae Truță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here