Bugetul pe 2019 a fost aprobat de către Parlament. Care sunt cele mai importante prevederi

Parlamentul a aprobat vineri în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului proiectul de buget pe 2019 cu 275 de voturi pentru, 122 de voturi împotrivă şi 2 abţineri.

Mai multe amendamente la forma bugetului adoptată de Guvern au trecut în această săptămână de dezbateri în Parlement printre care şi un amendament depus de PNL prin care alocaţiile copiilor începând cu 1 martie. Acesta a provocat un scandal în plen după ce coaliţia PSD-ALDE a fost luată pe neaşteptate cu trecerea proiectului şi iniţial a vrut reluarea votului. Acesta va duce la majorarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 cu 2.130.528.000 lei.

Potrivit lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar creşte astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare.

De asemenea, un amendament depus chiar de Liviu Dragnea şi adoptat de Parlament prevede tăieri din bugetul SRI în valoarea de 30 de milioane de lei.

Tot prin decizia lui Liviu Dragnea s-a prevăzut suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS cu 295.000.000 lei, bani care provin din bugetul SRI. Această sumă e destinată finanţării programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului „Diabet juvenil”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here