Dosare penale pentru trei pescari din Olt care au încălcat legea pescuitului. Ce riscă aceștia/ FOTO

Jandarmii din Olt au depistat, săptămâna trecută, mai multe cazuri de încălcări ale legii în domeniul piscicol, pentru care protagoniștii vor trebui să dea socoteală în fața organelor de cercetare.

Astfel, în data de 19 februarie, în jurul orelor 19.00, a fost depistat un bărbat de 28 de ani  în timp ce pescuia în apa râului Olt, în dreptul comunei Ipotești, cu o unealtă de pescuit comercial de tip plasă cu lungimea de 90 m, fără a deține autorizație pentru activitatea desfășurată. „Făptuitorului i s-au întocmit acte de constatare pentru «deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64, alin. 1, lit. i), din Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Olt.

În data de 21 februarie, în jurul orelor 20.00, pe malul stâng al râului Olt, în dreptul localităţii Comani, a fost depistat un bărbat de 37 de ani, pescar comercial autorizat, care transporta cu autovehiculul personal 60 kg de pește viu din specia “caras”, fără documente legale, peștele provenind din activitatea de pescuit desfășurată cu puțin timp înainte. Acestuia i-au fost întocmite acte de constatare.

Duminica trecută, în jurul orelor 08.00, în târgul săptămânal din Osica de Sus a fost depistat un bărbat de 35 de ani care oferea spre vânzare peşte din specia ştiucă. Și el va trebui să dea explicații polițiștilor.

Făptuitorii, împreună cu documentele de constatare şi uneltele folosite la pescuit, au fost predaţi organelor de urmărire penală competente în vederea continuării verificărilor, iar peştele a fost redat mediului natural, se mai preizează în comunicatul Jandarmeriei.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt reamintește că pescuitul comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, transportul fără documente legale a peștelui obținut prin pescuit” și comercializarea fără documente legale a peştelui constituie infracțiuni și se pedepsesc cu amendă și interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an și trei ani.

Deasemenea, în conformitate cu prevederile art. 6 lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 54/76/2019 din 15 ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial la știucă, este interzis până la 15 martie, inclusiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here