Scandal pe taxa gunoiului la Scornicești. Liberalii lasă orașul fără colectare

Ședința ordinară de joi a Consiliului Local Scornicești în care trebuia aprobat proiectul de hotărâre care stabilea noua taxă de salubritate nu s-a putut ține din lipsă de cvorum, consilierii PNL refuzând să intre în sală. Aleșii liberali se opun majorării acestei taxe, majorare prevăzută în cadrul proiectului de management intergrat al deșeurilor menajere, la care și Scorniceștiul este parte. Dacă proiectul nu va trece, orașul va fi scos din proiect, va plăti daune foarte mari, urmând ca urbea să fie îngropată în gunoaie, pentru nu nu va mai avea unde să depoziteze deșeurile.

Primarul liberal al orașului, Ion Prioteasa, spune că a încercat să le explice tuturor consilierilor cu stau lucrurile și că nu înțelege de ce aleșii liberali au un asemenea comportament.

„Eu le-am explicat cum stau lucrurile, că suntem parte într-un proiect care prevede această taxă, că nu vom mai avea unde duce gunoiul și că vom plăti partea noastră în tot ce s-a construit până acum, platforma, groapa de la Bălteni și așa mai departe. Sunt costuri foarte mari și nici nu dispunem de banii ăștia. Le-am mai spus că pentru persoanele cu dizabilități și pentru cele cu ajutor social taxa va fi suportată din bugetul local. Nimic, nu ai cu cine vorbi”, a declarat Prioteasa, care a spus că va convoca o nouă ședința pentru miercurea viitoare.

Noile tarife pe care consiliile locale ale orașelor trebuie să le stabilească sunt de 11,75 lei/lună/persoană, pentru utilizatorii casnici, și de 350,21 lei/tonă, pentru utilizatorii non-casnici. Taxa este formată din preţurile percepute pentru colectare, transport şi depozitare.

Întrebat ce se va întâmpla cu Scorniceștiul, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a explicat și el, la rându-i, cum stau lucrurile.

„Conform proiectului, nu se poate altfel. Orașele au o taxă, comunele au o altă taxă, bineînțeles că mai mică. În condițiile în care consiliul local nu va reveni asupra ei și nu va fi adoptată taxa conform angajamentului proiectului pe care și l-au asumat și dânșii, probabil că vom fi nevoiți să îi dăm afară din proiect. Numai că va fi o mare problemă pentru Scornicești, pentru că nu va mai avea unde să ducă gunoiul. Și vor plăti și despăgubiri în ceea ce privește proiectul, o cotă parte la groapa de la Bălteni, cotă parte din stația de transfer și din platformele betonate pe care le-am făcut pe raza localității. Dar, cum spuneam, cel mai grav este că nu vor avea unde să ducă gunoiul”, a reliefat șeful CJ Olt.

El susține că doar la Scornicești există această problemă.

„Din informațiile mele, toată lumea o să adopte acest proiect. Singura localitate cu probleme este Scorniceștiul, dar sper ca și acolo să fie adoptat proiectul, cei de acolo să aibă maturitatea și să înțeleagă importanța acestui proiect”, a precizat Oprescu.

Totodată, acesta a explicat și care este calea banilor plătiți de oameni pentru gunoi, după ce liberalii din Scornicești au încercat să manipuleze populația spunându-i că banii vor ajunge la „clica PSD”.

„Banii din taxa pe gunoi rămân în contul localității și nu pot fi folosiți decât pentru plata cantităților de gunoi ridicate de pe raza localității. Oamenii plătesc o taxă pe persoană la primărie, iar gunoiul se plătește de către primărie, în funcție de cântar, în tone. Dacă se ridică cinci tone, se plătesc cele cinci tone. Dacă ai ridicat 10 tone de pe raza localității, plătești 10 tone. Deci banii nu pot fi folosiți decât cu destinație exclusivă, pentru plata gunoiului.  

Ulterior, dacă după un an de zile se constată că se ridică o cantitate de gunoi mai mică decât cea pentru care plătește populația taxă se poate micșora taxa, astfel încât ea să ajungă la un nivel mult mai suportabil decât pare că este acum. 

Eu nu spun că taxa este una mică, dar hai să ne uităm în marile orașe, în țările civilizate: există această taxă. E o taxă importantă. Ne uităm afară și vedem zone foarte curate. Ne uităm și la noi unde nu există un sistem de management integrat. Peste tot în Europa, taxa este una care impune colectarea gunoiului și crează un climat civilizat”, a explicat Marius Oprescu.

De la ședința care trebuia să aibă loc au mai lipsit, în afară de cei șase aleși ai PNL, doi consilieri de la ALDE și singurul ales din partea PNȚCD.

Surse politice susțin că toată tevatura de la Scornicești ascunde de fapt o campanie populistă a actualului viceprimar Daniel Tudor, și el tot liberal, care dorește ca, anul viitor, să candideze la funcția de primar al orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here