VIDEO/FOTO Incendiu de PROPORȚII în Balș. Imagini APOCALIPTICE

Un incendiu de proporții a izbucnit, duminică seară, pe strada Nufărului (Balta Gării) din Balș, la stufăriș și vegetație uscată. 

Peste 15 pompieri, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și o autospecială pentru primă intervenție, au acționat pentru izolarea și lichidarea incendiului.

Intervenția pompierilor a durat aproximativ două ore și jumătate, iar în urma incendiului au ars circa patru hectare de vegetație uscată și stufăriș.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine permis de lucru cu focul de la primărie și aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

-parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.

De asemenea, Garda de Mediu poate aplica amenzi care ajung până la 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice și 50.000 în cazul persoanelor juridice. Sancțiuni pot aplica și reprezentanții APIA și pot retrage subvenția pentru terenul incendiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here