FOTO Contractul pentru reabilitarea Casei Fântâneanu din Slatina, scos la licitație

Sursa foto: Facebook

Consiliul Județean Olt, care, în iulie 2017, a semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, contractul de finanțare pentru reabilitarea, consolidarea și modernizarea Casei Fântâneanu (construcție care de ani bună stă să se prăbușească), a scos la licitație publică documentația de atribuire.

Proiectul are o valoare de peste 6,8 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene. Companiile specializate în astfel de construcții au la dispoziție două săptămâni pentru depunerea ofertelor, acestea urmând să fie deschise în data la 19 martie.

Casa Fântâneanu a fost declarat monument istoric în 2015. Din punct de vedere juridic, Casa Fântâneanu se află în proprietatea Episcopiei Slatinei și Romanaților.

Realizarea investiției constă, în principal, în consolidarea structurii, refacerea șarpantei, montarea unei învelitoare din tablă de zinc și a unor jgheaburi și burlane. Vor fi reparate zugrăvelile interioare și exterioare, refăcute profilele decorative exterioare, reabilitate instalațiile electrice și sanitare. Vor fi înlocuite tâmplăria și pardoselile și va fi montată o centrală termică.

Anunţat de mai mulți ani, contractul de finanţare pentru reabilitarea, consolidarea și modernizarea importantului imobil a fost semnat în iulie 2017, de reprezentanţii Consiliului Judeţean Olt şi de cei ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Casa Fântâneanu a fost construită la începutul secolului XIX. Între momentul construcției și anul 1846, imobilul a aparținut familiei Lânaru. În anul 1846 casa a intrat în proprietatea familiei Fântâneanu, ai cărei membri au deținut importante funcții în viața publică a orașului.

Sursa foto: Facebook

Imobilul a funcționat de-a lungul timpului ca sediu de prefectură de județ și ca azil de bătrâni. După instalarea regimului comunist în România, din anul 1948, clădirea a fost naționalizată și a servit drept sediu pentru mai multe instituții județene. După 1990 până în anul 1998, în acest imobil a fost sediul Direcției Agricole Județene Olt.

Casa este construită în stil eclectic, cu elemente clasiciste, cu un program de „conac” adaptat la mediul urban. La fațadă prezintă bosaje, iar la ferestre ancadramente. Se pot observa frontoane cu elemente florale, coloane din stucaturi cu caneluri și capiteluri corintice, friza cu denticule și ghirlande. Deosebit de valoroasă era feroneria balconului, din fier forjat, cu influențe „art nouveaux”, care nu mai există din anul 2007.

Sursa foto: Facebook

După ce Direcția Agricolă și-a mutat sediul într-un imobil nou, Casa Fântâneanu a fost abandonată și a intrat într-o degradare continuă. Primăria Slatina a donat imobilul, în 2011, Episcopiei Slatinei și Romanaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here