Zi decisivă pentru proiectul de buget pe 2019: Curtea Constituţionala va decide pe contestaţia preşedintelui Iohannis

Foto: romaniatv.net

Curtea Constituţională va discuta, miercuri, sesizarea înaintată de preşedintele Klaus Iohannis privind proiectul de buget pe 2019 adopat de Parlament. “Bugetul rușinii naționale, nerealist, supraevaluat și întârziat”, a fost descrierea şefului statului asupra proiectului PSD-ALDE când a sesizat Curtea la finalul lui februarie.

În sesizarea de neconstituţionalitate, Klaus Iohannis susţine că prin acest buget au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Parlamentului.

În plus, preşedintele reclamă şi încălcarea  prevederile constituționale prin faptul că reprezentanții Consiliului fiscal nu și-au exprima opinia în legătură cu declarația de conformitate semnată de premier și ministrul Finanțelor, care a fost prezentată Parlamentului. Iohannis invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Preşedintele Iohannis a mai argumentat că Legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituției care conform cărora „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here