Lipsa bugetului amână investițiile ce trebuiau demarate, în acest an, în Olt

Lipsa bugetului de stat amână realizarea unor investiții extrem de importante pe care Consiliul Județean Olt le avea în vedere pentru acest an.

În acest context, consiliul județean și primăriile orașelor și comunelor funcționează la nivel de avarie.

„În acest moment nu putem derula decât o mică parte din cheltuielile normale de funcționare ale consiliului județean, dar și ale comunelor, respectiv la nivelul a 1/12 din bugetul anului trecut, iar în ceea ce privește investițiile noi pe care le programasem pentru acest an, ele nu pot fi demarate până în momentul în care nu vom avea buget”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.

Acesta se referă la proiecte care trebuiau începute la Spitalul Județean de Urgență Slatina, dar și la cele privind infrastructura rutieră a județului.

„Lipsa bugetului la această oră va face ca doar jumătate dintre ele să mai poată fi realizate, pentru că procedura pentru investiții, așa cum se știe, este complicată; trebuie să aprobi indicatorii tehnico-economici, în baza unui studiu de fezabilitate, în consiliul județean, apoi să demarezi toate procedurile de proiectare și licitație, urmând ca după toate acestea să aibă loc execuția lucrărilor. 

Erau investiții importante de realizat, atât la Spitalul Județean, cât și în zona drumurilor județene. Acum va trebui să amânăm aceste investiții”, a mai precizat Marius Oprescu.

Proiectul de buget pe anul 2019 a fost adoptat în Parlament, la jumătatea lunii trecute, cu 275 voturi „pentru”, 122 „contra” şi 2 abţineri, voturile împotrivă și abținerile aparținând partidelor din Opoziție. Președintele României l-a atacat, însă, la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au decis că bugetul este unul constituțional, dar nu și Legea plafoanelor, care va trebui corectată, iar proiectul de buget retrimis la promulgare. Potrivit prevederilor legale, după ce a respins-o o dată, președintele republicii este obligat, de data aceasta, să promulge legea bugetului. Întârzierea afectează însă deja grav autoritățile administrației publice centrale și locale, atât la nivelul funcționării, cât și la nivelul investițiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here