ISU Olt: Arderea resturilor vegetale poate duce la pierderea de vieți omenești

În această perioadă a anului, cetățenii desfășoară cu o mai mare frecvență acțiuni de curățare și ardere a miriștilor sau a resturilor vegetale de pe terenuri agricole sau din gospodăria proprie, iar astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt reamintesc principalele prevederi legale și măsuri de prevenire pe care cetățenii, instituțiile și operatorii economici trebuie să le cunoască.

Astfel, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015; arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităților competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor și reformei administrative și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, precum și a Ordinului ministrului adminstrației și internelor nr. 163/2007 – art 97.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Incendiile de vegetație uscată care se produc în apropierea căilor de circulație pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice.

În ceea ce privește modul de comportare pe care trebuie să îl adopte participanții la trafic, pompierii fac următoarele recomandări: evitarea pătrunderii în zona cu fum; anunțarea evenimentului la 112; închiderea geamurilor și comutarea instalației de climatizare pe modul recirculare, pe timpul traversării zonei; părăsirea zonei de manifestare a fumului și semnalizarea celorlalți participanți la trafic asupra evenimentului; îndepărtarea de autovehicul și respectarea indicațiilor primite din partea autorităților, dacă se impune evacuarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here