Boală foarte contagioasă în grădinițe și școli din Olt. Unde au fost înregistrate focare

Patru focare ale unei boli foarte contagioase au fost înregistrate de la începutul acestui an în instituții de învățământ preșcolar și școlar din Slatina și Balș. 

De la începutul anului încurs până în prezent, la nivelul județului Olt au fost instituite  patru focare de varicelă în colectivități de învățământ preșcolar și școlar din mediul urban, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP). Este vorba de trei focare în Slatina și de un focar în Balș, „unde elementul principal în constituire a focarului îl reprezintă «aglomerarea» (focare în evoluție)”.

În total, 49 cazuri s-au îmbolnăvit, însă toate cazurile au fost izolate la domiciliu, cu forme ușoare de boală, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

În afară de izolarea la domiciliu a tuturor cazurilor bolnave și suspecte, DSP a dispus supravegherea clinico-epidemiologică a colectivităților de către cabinetul medical școlar, sub îndrumarea tehnică a Compartimentului de Supraveghere și Control B.T. din cadrul  Direcției, pe perioada maximă de incubaţie a bolii, curățenia și dezinfecţia curentă, aerisirea, respectarea pauzelor minime necesare între ore, evitarea contactelor cu restul colectivității, dar și un triaj epidemiologic efectuat zilnic de către cadrele sanitare, la intrare în colectivitățile afectate.

Deși varicela face parte din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare, în România vaccinarea antivariceloasă nu este inclusă în Programul Național de Imunizari, spus specialiștii DSP.

În general, boala evoluează în focare de colectivități (grădinițe și școli).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here