Augustin Lazăr candidează pentru un nou mandat de procuror general

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției, Tudorel Toader, pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta, deși ministrul a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, procedură contestată în instanță de procurorul general.

Funcția va deveni vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019, când se încheie actualul mandat al lui Augustin Lazăr. Conform legii, acesta are dreptul la două mandate.

„Obținerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor inițiate, a procesului de modernizare și consolidare instituțională a Ministerului Public în scopul continuării obținerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiționate și de calitate a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

„Nu în ultimul rând, depunerea candidaturii răspunde așteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privința promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială și respect reciproc cu celelalte puteri ale statului”, potrivit comunicatului.

Ministrul Justiţiei a declanşat în 14 martie procedura de selecţie pentru noul procuror general. Candidaturile pot fi depuse până la 28 martie, ora 17:30, procedura de selecţie urmând să se încheie în 5 aprilie.

Anul trecut, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a procurorului general în octombrie 2018. Procedura nu s-a finalizat, în condițiile în care există un proces pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, prin care Lazăr a cerut suspendarea raportului de evaluare întocmit de ministrul Justiției, pe baza căruia Tudorel Toader a solicitat președintelui Klaus Iohannis revocarea lui Augustin Lazăr. CSM a dat aviz negativ acestui raport.

Ministrul Justiției este cel care, în urma procesului de selecție, face propunerea pentru funcția de procuror general.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here