Noul focar de pestă porcină în Olt, confirmat. DSVSA: Animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au confirmat, marți, existența suspiciunii unui noi focar de pestă porcină africană în Olt, la o gospodărie din localitatea Șerbănești. Acolo, opt porci au murit. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială.

Medicii veterinari au realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

În data de 18.03.2019, în urma examenelor de laborator efectuate, a fost notificată o suspiciune de pestă porcină africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie nonprofesională situată în comuna Şerbăneşti, judeţul Olt.

„În gospodăria respectivă au fost notificate două cazuri de mortalitate, în zilele de 16.03.2019 şi 17.03.2019, fiind prelevate atât probe de organe de la cadavre, cât şi şase probe de sânge de la suinele cu semne clinice la examinarea efectuată de medicul veterinar de liberă practică.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare”, se arată într-un comunicat al DSVSA.

Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

În această dimineață a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină africană în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

„Serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Astăzi, conform procedurilor  au fost eliminate din exploatație animalele, iar cadavrele au fost ecarisate.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport”, se mai arată în comunicat.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

„Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunțat imediat medicului veterinar sau DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii”, precizează reprezentanții DSVSA Olt.

Medicii veterinari fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here