Președintele Kazahstanului a demisionat: Nursultan Nazarbaev era la putere de aproape 30 de ani

Sursa foto: b1.ro

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a demisionat după aproape 30 de ani în care s-a aflat la putere în țara din Asia Centrală, informează rferl.org.

Nazarbaev, care este președinte din 1991, și-a anunțat plecarea din funcție într-un mesaj transmis de, marți, de televiziunea națională.

De acum, autoritatea prezidențială va fi deținută de președintele camerei superioare a Parlamentului, Qasym-Zhomart Toqaev.

Potrivit sursei citate, deocamdată nu este clar dacă Nazarbaev, în vârstă de 78 de ani, va ocupa o altă funcție în stat. Asta în condițiile în care existau deja zvonuri potrivit cărora el se pregătea să demisioneze, numai pentru a continua să dețină puterea ocupând o altă funcție.

În acest context, amintim că această țară are o legătură aparte cu România prin legătura dintre KazMunaiGaz și Rompetrol. În 2007, KazMunaiGaz cumpără 75% din acțiunile Grupului devenind acționarul majoritar, iar în 2009 achiziționează restul de 25% din acțiuni. În 2014, Consiliul de Administrație a adoptat o rezoluție prin care Rompetrol Group a fost redenumit KMG International.

Ulterior, în aprilie 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar în centrul căruia se află celebra convertire din 2003 a datoriilor Rompetrol către statul român în obligaţiuni subscrise de Ministerul Finanţelor. Mai exact, un memorandum controversat ierta Rompetrol de o datorie istorică estimată de statul român la 600 de milioane de dolari creării unui fond de investiții cu active de un miliard de dolari si răscumpărării a 26,69% din acțiunile pe care statul roman le deține pentru 200 de milioane de dolari.

Memorandumul mai prevedea și renunțarea din partea statului român la un litigiu prin care încerca să recupereze suma datorată de Rompetrol Group. Statul a renunțat imediat la litigiu, însă restul prevederilor nu au fost puse în aplicare până acum.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here