Rezilierea contractului cu Rosal nu împiedică începerea colectării gunoiului în Olt. Ce soluție au găsit autoritățile

Rezilierea contractului cu firma care a câștigat licitația pentru colectarea și transportul gunoiului menajer în Olt, SC Rosal Grup SA București, autoritățile județului au găsit o soluție, astfel că procesul de colectare va începe în aceste zile în mai multe zone din Olt.

În cursul zilei de azi, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco”, (organismul căruia i s-au delegat atribuțiile privind managementul) va da un aviz pentru ca operatorii de salubritate cu care unitățile administrativ-teritoriale au avut contracte pentru ridicarea gunoiului să poată colecta, în continuare, deșeurile menajere și să le transporte la stațiile de transfer. De aici, gunoiul va fi preluat de SC Salubris SA, care îl va depozita la Bălteni.

„Este o soluție temporară, cu precădere la nivelul localităților care aveau contracte cu operatori de salubritate. În paralel cu această soluție, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco” va relua procedura de organizare a unei alte licitații pentru desemnarea unui nou operator care să se ocupe de colectare și transport în tot județul”, a declarat Virgil Delureanu, vicpereședinte al Consiliului Județean Olt.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco” a notificat, luni, Rosal Grup SA, compania care a câștigat licitația pentru colectarea și transportul gunoiului menajer în Olt, cu privire la rezilierea contractului după ce aceasta nu și-a respectat obligații contractuale, întârziind nepermis de mult începerea activității.

Activitatea de colectare a gunoiului trebuia să înceapă în ianuarie 2019, dar Rosal Grup nu și-a respectat graficul din contract conform căruia trebuia să aducă mașinile de colectare și pubelele ce urma să fie utilizate. Compania a cerut un răgaz pentru îndeplinirea acestei sarcini și a obținut de la autoritățile județului încheierea unui act adițional prin care graficul de mobilitate a fost eșalonat, dându-se un nou termen care a expirat la 15 martie, dată până la care societatea trebuia să aducă în județ 73 de masini de colectare a gunoiului și 90.000 de pubele. Nu le-a adus.

Autoritățile județului infirmă zvonurile apărute în presă conform cărora Consiliul Județean, care a atras peste 34 milioane de euro din surse europene pentru implementarea proiectului „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, ar urma să returneze banii în urma întârzierii punerii în funcțiune a sistemului.

„Este adevărat că a existat un termen pentru punerea în funcțiune a sistemului, sub sancțiunea returnării fondurilor alocate pentru acest proiect, dar banii nu vor fi returnați, existând posibilitatea reluării licitației privind colectarea și transportul gunoiului. În plus, luni, 18 martie, a fost dat ordinul de intrare în funcțiune a depozitului de la Bălteni, parte importantă a proiectului”, au declarat, pentru OLT-ALERT, surse autorizate.

Lucrările la „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, investiţie finanţată prin Programul Operational Sectorial – Mediu 2007 – 2013, în valoare de peste 34 milioane de euro, au fost finalizate în 2015. Investiția cuprinde un depozit ecologic care va colecta deșeurile din tot județul, o stație de sortare și o stație de tratare levigat, poziționate în localitatea Bălteni, patru stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, 3722 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 de platforme de colectare a deșeurior reciclabile.

Au fost închise depozitele urbane neconforme existente în localitățile Slatina, Drăgănești Olt, Scornicești, Caracal, Corabia și Balș, achiziționându-se, totodată, 6450 de containere, opt tocătoare și 18.000 unități de compostare.

Contractul privind operarea depozitului ecologic de la Bălteni a fost câștigat la licitație de SC Salubris SA, în asociere cu SC Clean Prest Activ SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here