Taxa pe care românii o vor plăti în supermarket. Nu e păcăleală, se aplică de duminică

Taxa pe ambalaj intră în vigoare de la 1 aprilie. Începând de duminică, toți cetățenii revin la plata unei garanții a ambalejelor, ca pe vremea lui Ceaușescu. Banii se pot recupera.

Toți cetățenii vor fi obligați să plătească o taxă de garanție pentru produsele cu ambalaj reutilizabil: „Începând cu 31 martie 2019, valoarea garanției bănești (…) în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației este de 0,5 lei/ambalaj”, potrivit ordonanței care a modificat astfel Legea nr. 249/2015.

În urma acestei ordonanțe, toți operatorii economici vor fi obligați să afișeze pe ambalajul produselor, dacă sunt reutilizabile sau nu. Cetățenii care vor duce înapoi ambalajele împreună cu bonul fiscal, vor primi banii înapoi.

Metoda nu este o noutate. Înainte de anul 1990 se aplica pentru ambalajele din sticlă.

Agenții economici care introduc ambalaje pe piață vor avea obligații sporite privind gestionarea lor, recuperarea celor reutilizabile și predarea la centrele de reciclare. Vor fi nevoite să rețină garanția de la cumpărători, să preia ambalajele returnate și să înapoieze garanția.

Potrivit OUG nr. 74, „Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru produse destinate consumului populației.”

Legea obligă producătorii de alimente și băuturi să eticheteze sticlele și borcanele cu marca „ambalaj reutilizabil”

Regimul comunist propovăduia regula celor 3R – recuperare, recondiţionare, refolosire. Şoimii patriei, pionierii, UTC-iştii, cu toţii erau obligaţi să strângă materiale reciclabile. Aveau chiar o normă obligatorie. Reciclarea, fie că era mai mult o acoperire pentru ideologia comunistă, a funcţionat. S-a importat mult mai puţină materie primă decât înainte de implementarea programului. Trecutul revine, de această dată pentru motivele corecte.

Odată cu această măsură şi marile magazin vor avea reguli noi. De luna viitoare, vom putea cumpăra apă ori alte produse ambalate în sticlă pentru care, pe lângă preţul produsului afişat la raft, vom plăti şi o garanţie de 50 de bani. Iar ca să ne recuperăm banii, va trebui să aducem înapoi în magazine recipientele din sticlă.

Clienţii vor putea fi despăgubiţi prin mai multe metode.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here