Coșmar pentru români: Au explodat prețurile la alimentele de bază

Preţurile de la raft au explodat. Plătim mai mult pentru produsele din carne, ale căror preţuri, potrivit ultimelor studii, au crescut cu 6% faţă de anul trecut, iar legumele sunt şi ele mai scumpe. Cartofii noi, româneşti, au preţuri record. Mai mult, costul petrolului a ajuns la un maxim istoric, iar preţul benzinei şi motorinei la pompă creşte de la o zi la alta, informează B1 TV.

Cei mai afectaţi sunt consumatorii de carne. Preţurile la raft s-au majorat cu peste 6 procente la acest tip de produse. Nici legumele nu au scăpat de valurile succesive de scumpiri. Un kilogram de cartofi noi româneşti a ajuns să coste cât trei kilograme de carne. Varza s-a majorat cu peste 86%, ceapa cu 61%, iar morcovii cu aproape 55%.

Dacă facem o scurtă analiză, vedem că preţurile au explodat la aproape toate alimentele de bază. Ouăle s-au scumpit cu aproape 24 de procente faţă de acum doi ani. Topul este completat de lactate, cu scumpiri de aproape 8%. Şi pentru pâine plătim mai mult, cu peste 7% faţă de anii precedenţi.

Sectorul alimentar nu a fost singurul afectat. Românii au plătit, în acest an, mai mult pentru energia electrică și gaze, cu aproape 13% faţă de anul trecut. De asemenea, a crescut cu 8% și prețul energiei termice. Veştile proaste nu se opresc aici. Prețul petrolului a urcat la un record istoric. Astfel, costul țițeiului este estimat la peste 68 dolari pe baril, fiind stabilit pentru un câștig de 27% în primul trimestru. Acest lucru se vede la pompă, românii fiind nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru a alimenta rezervorul de benzină sau motorină. Cei mai afectaţi de scumpiri sunt pensionarii. Asta, deşi punctul de pensie a crescut cu 20% faţă de ultimii doi ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here