Manifestări în cascadă, miercuri, la Slatina, de Ziua Jandarmeriei Române

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt va organiza miercuri, 3 aprilie, o serie de manifestări în spaţiul public cu prilejul sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române.

Festivităţile vor debuta, la ora 11.00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, unde, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor colaboratoare, a personalului inspectoratului şi a ziariştilor din presa locală, vor fi prezentate mesajele de felicitare adresate cu ocazia Zilei Armei și recompensele acordate celor mai merituoşi jandarmi olteni. Totodată, vor fi premiaţi câştigătorii concursurilor sportive şi se vor înmâna invitaţilor diplome aniversare și plachete.

Apoi, pentru a familiariza cetăţenii cu misiunile, dotarea şi cu rolul Jandarmeriei în societate, activităţile vor continua cu organizarea unor standuri de prezentare, ateliere interactive, puncte de contact şi informare în spaţiul public, pe b-dul Alexandru Ioan Cuza din municipiul Slatina, în zona Consiliului Judeţean Olt şi a Prefecturii

Vor fi prezentate autospecialele de intervenţie, materialele folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, mijloacele de intervenţie antiteroristă, echipamente de comunicaţii şi câinii de serviciu pe care unitatea îi are în dotare.

În cadrul manifestărilor vor fi distribuite materiale promoţionale, informative şi preventiv-educative şi revista Lege și ordine, editată de inspectorat.

În aceeași zi, începând cu orele 20.00, în municipiul Slatina, pe b-dul Alexandru Ioan Cuza, pe sensul de mers cuprins între intersecția cu strada Primăverii și complexul comercial Winmarkt (fostul magazin Oltul) se va desfîşura ceremonia militară „Retragere cu torțe”.

________________________

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here