DSVSA Olt anunță că focarul de pestă porcină africană din Osica de Sus a fost stins. Ce obligații au oamenii care vor să cumpere porci

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, în această saptămână, a fost stins focarul de pestă porcină africană (PPA) din Osica de Sus, unde boala s-a manifestat într-o gospodărie nonprofesională, și s-au ridicat măsurile sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții.

În data de 17 februarie, în exploataţia afectată a fost introdus un porc santinelă.

Autoritățile sanitare veterionare menţionează, într-un comunicat de presă, că achiziţia de porci în această localitate se va face cu respectarea procedurilor din Manualul Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, respectiv după testarea serologică în direcția pestei porcine africane a santinelei şi obţinerea unui buletin de analiză cu rezultat negativ.

Ulterior, proprietarii de exploataţii nonprofesionale care vor să achiziţioneze suine, au obligaţia respectării legislaţiei sanitare veterinare şi anume ca animalele să fie identificate cu crotalie auriculară, însoţite de documente legale (certificat sanitar veterinar pentru transport animale vii  şi formular de mişcare), iar dacă vor cumpăra din alte judeţe trebuie obligatoriu solicitat aviz interjudeţean.

DSVSA Olt solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here