Curtea supremă a ridicat miercuri măsura controlului judiciar dispusă împotriva fostei şefe DNA de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în dosarul în care Laura Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Decizia ÎCCJ este definitivă.
UPDATE Instanţa supremă a admis miercuri plângerea fostei şefe a DNA şi a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.
Decizia ÎCCJ este definitivă.
„A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestaţie toate motivele de nelegalitate şi de netemeinicie. O să vedem motivarea”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după ce a participat la citirea hotărârii în sala de judecată.
Ea a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar.
„Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia”, a adăugat ea.
_______
UPDATE Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul instanţei supreme, că a prezentat motivele de legalitate pentru ca se impunea să conteste măsura controlului judiciar şi aşteaptă decizia instanţei.
”Am prezentat motivele de legalitate pentru care eu am considerat că se impunea să fac această contestaţie, am dat şi declaraţie, am răspuns şi la întrebări. Avocatul meu a susţinut motivele, o să vedem. (…) Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege şi am motivat contestaţia în acest sens. Eu o să respect decizia indiferent care va fi aceasta”, a spus Kovesi, miercuri, la ieşirea din sediul Înate Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Răspunzând unor întrebări referitoare la modul în care este afectată de aceste măsuri dispuse de către procurori candidatura sa la şefia Parchetului European, Kovesi a reiterat ideea că trebuie aşteptat rezultatul negocierilor.
”Face parte, inclusiv această etapă prin care am trecut săptămâna trecută şi aceasta, din aceeaşi campanie de denigrare şi de hărţuire. Am să aştept rezultatul negocierii, aşa cum am făcut şi până acum. O să vedem, depinde de echipa de negociatori”, a mai spus Kovesi.
Întrebată despre atacurile la care sunt supuşi procurorul general şi şefa ICCJ, Kovesi a spus că sunt atacaţi mai muli oameni din sistem.
”Mai sunt şi alţi procurori care sunt atacaţi zilnic, sunt şi alţi judecători care sunt atacaţi zilnic pentru că şi-au făcut treaba şi cu toţii trecem prin aceste campanii pentru că ne-am făcut treaba şi pentru că unii vor să fure liniştiţi în continuare şi noi i-am împiedicat. Sigur că întotdeauna încerci să ataci şefii, oamenii care sunt cei mai vizibili în spaţiul public, pentru a da un semnal şi celorlalţi, dar aşa cum am mai spus, în sistem sunt mulţi procurori şi judecători curajoşi, deci nu avem de ce să ne temem. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzaţii care au fost făcute cu privire la noi, cu privire la procurori, la judecători nu sunt fondate”, a mai spus Kovesi.
Ea a spus că benefeciaiază de protecţie SPP prin decizie a CSAT, în urma ameninţărilor pe care le-a primit după încheierea mandatului la conducerea DNA.
„Am protecţie în acest moment. Protecţie faţă de faptul că am primit numeroase ameninţări. Atunci când am încheiat mandatul am trimis copie după toate ameninţările pe care le-am primit şi cu toate riscurile care există la siguranţa mea fizică şi CSAT a decis că trebuie să beneficiez de protecţie în continuare”, a spus Kovesi.
Sursa: romaniatv.net