Încep exproprierile pentru drumul expres și în Olt. În ce zone va cumpăra statul terenuri și cât va plăti pe ele/ DOCUMENT

Guvernul va aproba, mâine, o hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe coridorul pe care urmează să fie construit tronsonul 2 al drumului expres Craiova – Slatina – Pitești.

Tronsonul 2 al drumului expres va traversa localitățile Bîrza, Piatra Olt, Slătioara și Valea Mare, aici urmând să se facă exprorieri.

Practic, prin hotătârea ce va fi adoptată miercuri de guvern se aprobă amplasamentul lucrărilor, precum și „declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național «Drum Expres Craiova – Pitești și legăturile la drumurile existente», Tronsonul 2, situat pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităţilor Bîrza, Piatra Olt, Slătioara și Valea Mare, din judetul Olt, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.”.

Prin același act normativ va fi aprobată lista cuprinzând imobilele ce vor fi supuse exproprierii, situate pe raza celor patru localități, lista cu proprietarii sau deținătorii
acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor.

Statul oferă celor ce vor fi expropriați se ridică la un total de 667,5 mii lei, bani ce vor fi alocați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, se mai arată în actul normativ.

Banii vor fi virați de către Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în vederea efectuării plății despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere.

Iată proiectul de hotărâre:

Licitația primului tronson, în lungime de 17,7 km, pornind de pe centura Craiovei până la limita județelor Dolj și Olt, a fost câștigată de Tirrena Scavi S.p.A, cu 76 de milioane de euro (358.179.480 lei), fără TVA. Deși contestată de o companie, licitația a fost finalizată cu succes după ce firma cu pricina a renunțat la contestație.

Al doilea tronson al drumului expres, format din două loturi, va avea o lungime de 39,85 de km şi va costa estimativ 1,47 miliarde de  lei, fără TVA. Acesta urmează să traverseze o parte din județul Olt, respectiv localitățile Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare, cu centuri ocolitoare la Balș și Slatina.

În cazul tronsoanelor trei (de la Valea Mare până la limita cu județul Argeș) și patru (de la limita județului Argeș până la Pitești), licitațiile vor fi reluate de la zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here