Referendum pe justiție. Anunțul lui Klaus Iohannis după consultările cu partidele

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, consultări cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema referendumului pe justiție. Primii care au intrat la discuții au fost reprezentanții PNL.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

ACTUALIZARE 19:10: „Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația Partidului Național Liberal, delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale.

Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor.

Iar acest răspuns este, evident, un referendum.

Toți participanții din această după-amiază, repet – Partidul Național Liberal, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat -, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum.

Acest lucru, sigur, mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum, împreună cu europarlamentarele, am făcut-o cunoscută din urmă cu câteva săptămâni și, între timp, am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aștept, în termenul legal, un răspuns din partea Parlamentului României.

Am abordat și alte teme, cu care au venit delegațiile. Au fost consultări care s-au desfășurat într-o atmosferă foarte bună și cel mai important rezultat de astăzi este că toți cei care au participat își doresc, ca și mine, un referendum.

Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției și mai cred că, indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului.

Am discutat cu reprezentanții care au venit astăzi la Cotroceni și despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiția românească.

Evident că am purtat discuții, când a fost cazul, și despre alte teme pe care au dorit unele delegații să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate Parlamentului, acestea sunt temele pe care le-am ales, și imediat după ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum”.

Președintele face declarații de presă după consultări

ACTUALIZARE 18:15 Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la ora 19:00, după încheierea consultărilor pe care le-a avut joi cu partidele politice pe tema referendumului privind justiția.

PMP propune teme suplimentare la referendumul din 26 mai

ACTUALIZARE 17.50 Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că i-a propus șefului statului introducerea unei noi întrebări la referendumul din 26 mai.

„Am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să mai introducă o întrebare suplimentară din trei teme pe care noi le-am propus. Una vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, 100 de senatori şi 200 de deputaţi. A doua temă vizează o întrebare pe care toţi românii ar înţelege-o, dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale. O altă temă, care sunt convins că preocupă o bună parte din societate, revenirea la alegerea primarului în două tururi”, a spus Eugen Tomac.

Dan Barna: Am discutat despre iniţiativa „Fără penali” şi preşedintele ne-a felicitat

ACTUALIZARE 17.10 Președintele USR, Dan Barna, a spus după consultările cu președintele Klaus Iohannis că USR a exprimat susţinerea deplină pentru referendumul pe justiţie.

O altă temă de discuţie a fost iniţiativa USR „Fără Penali” – care a primit şi avizul Curţii Constituţionale. Dan Barna a spus că şeful statului a felicitat USR pentru această iniţiativă.

Orban, după consultările cu Iohannis: PNL este alături de preşedinte şi va susţine cu toată forţa reuşita referendumului pe justiţie

ACTUALIZARE 15:30 Liderul PNP Ludovic Orban a anunşat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este alături de preşedinte şi va susţine cu toată forţa reuşita referendumului pe justiţie iniţiat de acesta.

El a spus că românii trebuie să se asigure că „infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă, indiferent ce majoritate parlamentară se află la putere”.


ACTUALIZARE 15:00. Consultările la Palatul Cotroceni au început. Primii care au sosit pentru discuții sunt reprezentanții PNL, delegația fiind condusă de liderul partidului, Ludovic Orban.

Din delegaţie mai fac parte parlamentarii Florin Cîţu, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu şi Ioan Cupşa.

iohannis 2019-04-11 consultari PNL-3927- george calin

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

Sursă: Agerpres/digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here