Scandalul radiografiilor de la Spitalul Slatina: Ancheta a ajuns la final. Declarație BOMBĂ a managerului Cătălin Rotea

Comisia de disciplină din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina care verifică de ce trei medici ortopezi țineau ascunse în vestiare 140 de radiografii ale pacienților tratați în ultimii patru ani în această unitate sanitară a ajuns la final. Săptămâna viitoare, comisia va da conducerii spitalului rezultatele anchetei. Informația a fost făcută publică de managerul unității, Cătălin Rotea, la emisiunea Imperativ de la postul local de televiziune OltTV.

De altfel, managerul a dat și o informație preliminară, spunând că, în ciuda faptului că medicii spun că intenționau să folosească radiografiile în lucrări științifice ce urmează să fie prezentate în congrese medicale, câteva dintre filmele radiografice nu aveau ce să caute în vestiarele doctorilor.

„Nebunia asta a fost alimentată și de presă, dar și de medicii respectivi; au sunat la Poliție să spună că vestiarele le-au fost deschise cu forța. Ori, acele vestiare sunt bunuri ale spitalului, iar comisia constituită pentru a verifica aspectul privind radiografiile avea sarcini să verifice întreaga situație, nu acele vestiare punctual. 

Noi am dispus constituirea unei comisii de verificare după ce, timp de o lună de zile, nu am găsit două radiografii în spital, una cerută de un pacient și alta solicitată de Poliție, într-un caz.

Ei au spus că țineau acele radiografii pentru a le folosi la viitoarele congrese științifice. Nu ar fi o neregulă, dar asta se face cu acordul spitalului. Avem și acum câteva solicitări în acest sens.

Săptămâna viitoare vom avea rezultatele anchetei derulate de comisia de disciplină. Așa, ca o informație preliminară, din toate acele radiografii, trei sau patru nu aveau ce să caute acolo”, a declarat Cătălin Rotea.

Cătălin Rotea, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina

Scandalul celor 140 de radiografii aparținând unor pacienți tratați în ultimii patru ani la Spitalul Județean de Urgență Slatina și care au fost găsite ascunse în vestiarele a trei medici ortopezi a luat amploare în mass-media după ce în jurul cazului s-a vehiculat suspiciunea de șantaj. Cei trei doctori supuși anchetei sunt medicii Radu Ștefan Jidovin, Ion Grămăticu și Mohammed Katta. Șocant este că filmele radiografice aparțin unor pacienți care nu au fost tratați de acești medici, ceea ce ar însemna că radiografiile ar fi putut fi sustrase din dosare medicale.

Totul a fost descoperit după ce Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt a solicitat conducerii spitalului radiografia unui pacient, cel mai probabil în cadrul unui dosar aflat în cercetare. Cum radiografia solicitată nu a fost găsită, managerul unității sanitare a dispus constituirea unei comisii pentru verificarea acestei situații.

„În urma acestei situații neobișnuite, a fost constituită o comisie formată din directorul medical, directorul administrativ şi un consilier juridic cu scopul de a verifica motivul pentru care noi nu am putut pune la dispoziţia organelor abilitate un document medical. S-a făcut un control în camera de gardă, în saloane, ba chiar și în vestiarele medicilor, care au fost deschise cu cheia. Și nu mică ne-a fost mirarea când în vestiarele a trei medici au fost găsite 140 de filme radiologice, radiografii ale unor pacienţi din 2015 până în prezent – situație pentru care nu există o explicație”, a declarat managerul spitalului, Cătălin Rotea.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru furt, dar nu în urma unei plângeri din partea spitalului, ci după ce unul dintre medicii vizați a reclamat, la 112, că i-a fost spart vestiarul din care i-au sustrase bunuri.

Cel care a reclamat furtul este medicul primar Mohammed Katta. Întrebat de jurnaliști cum stau, de fapt, lucrurile, acesta a lăsat să se înțeleagă faptul că s-a aflat în eroare.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei medici riscă sancțiuni care pot merge până la pierderea locului de muncă, declara, la început, managerul Cătălin Rotea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here