Proiect unic la Slatina pentru salvarea de vieți omenești. Inițiator este un polițist devenit celebru/ FOTO+VIDEO

Viorel Teacă, celebrul polițist din Slatina care a depășit granițele profesionale, arătând lumii că un om al legii se poate implica și altfel decât profesional în societate, a mutat, recent, munții din loc, convingând mai multe instituții și organizații să-i fie partenere într-un proiect unic la nivel național: derularea unui curs gratuit de prim ajutor pentru populație, instructorul fiind un polițist: el însuși.

Este vorba de un proiect care se va derula timp de un an de zile și pentru care și-au dat mâna, ca parteneri, Corpul Național al Polițiștilor, Poliția Slatina, Crucea Roșie – Filiala Olt și Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, aceasta din urmă punând la dispoziția polițistului-instructor și spațiul necesar desfășurării cursului.

Proiectul a fost demarat luni, 15 aprilie, în holul Bibliotecii Județene Slatina, la eveniment participând comisar Florentin Bădilă, membru în Biroul Executiv Central al Corpului Național al Polițiștilor, șeful Poliției Slatina, comisarul șef Mihai Mihalache, adjunctul Poliției Olt, comisarul șef Nicolae Alexe, șefa Crucii Roșii Olt, Simona Capizisu, dar și prefectul de Olt, Silviu Neacșu, care a ținut să-l felicite pe Viorel Teacă și să-i strângă mâna, dar și prezentatorul știrilor de seară de la Kanal D, Christian Sabbagh.

Comisar Florentin Bădilă, membru în Biroul Executiv Central al Corpului Național al Polițiștilor

„Corpul Național al Polițiștilor, în parteneriat cu Poliția Municipiului Slatina, Crucea Roșie, Filiala Olt și Biblioteca Județeană Olt Ion Minulescu, desfășoară, începând din luna aprilie 2019, timp de un an, cursuri de prim ajutor de bază pentru comunitatea locală din Slatina și din județul Olt.

Este vorba de un proiect implementat de Corpul Național al Polițiștilor, în parteneriat cu Poliția Municipiului Slatina, cu Crucea Roșie Română – Filiala Olt, și cu Biblioteca Județeană Slatina, în vederea organizării unor sesiuni de pregătire a populației.

Obiectivul proiectului pe care îl lansăm astăzi reprezintă de fapt colaborarea între cele patru instituții în vederea organizării unor sesiuni de pregătire a populației în cazul intervenției cu victime umane, în diferite situații de accidentare. Se poate întâmpla ca omul să intervină prompt în cadrul unui accident rutier, al unui accident de stradă, al unui accident de muncă etc”, a explicat șefa Crucii Roșii Olt, Simona Capizisu.

Reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor a dat garanții că, mândră de inițiatorul proiectului, organizația pe care o reprezintă îl va susține pe Viorel Teacă, pe viitor, nu doar în proiectul demarat luni, dar și în alte proiecte pe care omul legii le va gândi și le va pune în practică.

„Corpul Național al Polițiștilor își propune să promoveze activ profesia de polițist prin toate mijloacele. Și iată că un asemenea mijloc a fost creat de Viorel Teaca, polițist care este membru al organizației noastre și cu care ne mândrim. Acest proiect își propune salvarea de vieți omenești. Alături în acest parteneriat de Poliția Municipală Slatina, de Inspectoratul de Poliție Județean Olt, de Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Olt și de Crucea Roșie, parteneri care reprezintă niște garanți ai acestui proiect, de fapt ai reușitei acestui proiect,
îi adresez felicitări lui Viorel Teacă și îl asigurăm că vom fi alături de el și în proiectele următoare și că sprijinul nostru va fi constant”, a declarat comisarul Florentin Bădilă.

Alături de polițistul-instructor va fi și șeful Poliției Slatina, comisarul șef Mihai Mihalache, care a recunoscut că, la început, nu a crezut în proiectele subalternului său, crezând despre acesta că urmărește doar promovarea propriei imagini.

„Noi avem și oarecari restricții în anumite privințe și recunosc că nu mă așteptam să ducem la capăt acest proiect. Viorel Teaca a avut mai multe activități caritabile pe care le-a promovat pe pagina lui personală de socializare. Am judecat greșit și am crezut că el încearcă o promovare a imaginii lui. De fapt, el promova ideea de a sprijini, de a ajuta oamenii, și, puțin câte puțin, și-a creat o imagine a exemplului personal, de la care toți putem să învățăm și trebuie să învățăm.

Trebuie să vă spun că el a avut intenția de a realiza acest curs pentru noi, pentru polițiști, în primă fază. Ne-am lovit însă de anumite bariere și nu am reușit să facem acest curs special pentru polițiști, pentru că el era singurul formator și nu cred că ar fi reușit să deruleze cursul în cadrul unui program profesional. Dar am discutat și am mers pe această idee, de a realiza un curs de prim ajutor pentru toți oamenii, pentru toți cetățenii, nu numai pentru noi”, a reliefat comisarul șef Mihai Mihalache.

Despre proiect, Viorel Teacă a povestit că el a prins viață după ce i-a fost luat un interviu la radio; acesta a fost difuzat și a fost ascultat și de reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor, care l-a contactat pe omul legii din Slatina, discutând cu el posibilitatea unui parteneriat.

„Dorim ca, pe fiecare săptămână, și am fixat ziua de miercuri, timp de un an de zile, cu sprijinul Bibliotecii Județene, să instruim grupe formate din 15 persoane. Tinerii de liceu din clasele 9 – 12, dar și ceilalți locuitori ai Slatinei, vor putea veni la curs și vor putea învăța tehnicile de prim ajutor de bază. Cursul va începe la 8:30 de dimineață și va dura până la 16.30. Deci opt ore este durata zilnică a acestui curs. Cursul Smurd ține între 5 și 7 zile. Vreau să structurez totul în cele opt ore de teorice și practic astfel încât orice persoană care va pleca de aici să fie capabilă să acorde primul ajutor”, a explicat polițistul-instructor.

El a făcut și precizări amănunțite în legătură cu importanța acordării primului ajutor.

Viorel Teacă

„Unul dintre nenumăratele cazuri în care o persoană poate fi angrenată într-o situație critică poate fi următorul: unei persoane i se face rău, cade la locul de muncă, sau în birou, ori într-o mașină, depinde; dacă acea persoană este destul de fericită să o găsești repede, până o evaluezi, până pui mâna pe telefon trec poate două minute. Până apelul este preluat de 112, până te identifică și spui ce problema ai, până te redirecționează mai departe trec alte câteva minute. Deci ambulanța nu poate să plece sub trei, patru minute, iar după patru minute creierul lăsat fără oxigen suferă leziuni ireversibile. Deci nu e vina nimănui când o ambulanță nu ajunge la timp în cazul unui stop cardiorespirator.

Tot în cazul unui stop cardio-respirator, un minut este echivalent cu 10% din viața unui om.

Practic, dacă ești găsit de un salvator care are cunoștințe minime în salvarea unei vieți omenești, acesta, prin dezobstrucția căilor respiratorii, te poate menține în viață sau te poate menține cu posibilități de a fi resuscitat de sută la sută. (Aici avem cazul marelui nostru actor Florin Busuioc, care a fost resuscitat, după cum spune el, de colegul său de scenă). Cu alte cuvinte, inima, în momentul în care suferă un stop cardio-respirator, ea încetează să mai bată, intră într-un tremur și îi trebuie șoc un electric, un defibrilator. Dar ca inima să rămână șocabilă trebuie să te apuci din prima secundă să faci masaj cardiac, până când ambulanța vine și până se folosește defibrilatorul. În momentul în care ai făcut acest masaj cardiac creierul nu va mai suferi leziuni importante, pentru că sângele este pompat de tine, practic preiei rolul inimii”, a spus Viorel Teacă, arătând cât este de importantă și de eficientă acordarea primului ajutor.

Pe de altă parte, la fel de importante sunt și celelalte proceduri ale primului ajutor, cum ar fi orpirea unei hemoragii, pansarea corectă a unei răni etc.

„Eu doresc ca prin acest curs să conștientizăm populația că poate vine și un cutremur. Nimeni nu se gândește la un cutremur, se poate să fie departe de noi după ce a fost un cutremur puernic acum zeci de ani. În cazul unui cutremur puternic trebuie să fim pregătiți cel puțin emoțional, să știm ce să facem ca să nu ne panicăm. E foarte, foarte important să știm cum se poate pansăa o rană, cum putem opri o hemoragie. Sau să știm, în cazul unei electrocutări, să îi învățăm pe copiii noștri să știe să se păzească în primul rând pe ei, ca salvatori, și abia după aceea să sune la 112 – e foarte important să știe să sune la 112 pentru că, mai ales atunci când o persoană dragă este implicată într-o situație grea, te blochezi și nu știi ce să faci, iar secundele sunt prețioase”, a mai explicat Viorel Teacă.

La nivel mondial s-a luat în calcul foarte serios instruirea populației cu privire la acordarea primului ajutor de bază.

Din păcate, statisticile Federației Internaționale a Societăților Naționale de Cruce Roșie arată ă, spre deosebire de țările europene, unde procentul populației care cunoaște manevrele de prim ajutor ajunge la 80 – 90%, țara noastră este una codașă, pentru că populația fie nu știe, fie nu își dorește foarte mult să intervină atunci când situația o impune în cazul unor victime omenești, a concluzionat șefa Crucii Roșii Olt, Simona Capizisu.

_____________________________

Viorel Teacă a devenit foarte cunoscut după ce s-a implicat în mai multe cazuri umanitare. Iar cel mai cunoscut este cazul unui adolescent din Scornicești, bolnav de cancer la plămâni, pentru care omul legii a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru ca tânărul să poată fi supus unei intervenții chirurgicale la o clinică din Ungaria. Polițistul a reușit să sensibilizeze sute sau poate chiar mii de oameni și, astfel, adolescentul a fost operat cu succes la clinica din străinătate.

Au fost și situații în care el a scos bani din buzunar pentru cei cu care viața a fost mai puțin darnică sau pentru cei care au făcut o faptă bună, recompensându-i.

Viorel Teacă este și un pasionat voluntar al Crucii Roșii Olt, formator în acordarea primului ajutor medical, după ce absolvit cursuri în străinătate. Visul lui este ca mulți, cât mai mulți oameni să deprindă cunoștințele de bază în acest domeniu, astfel încât ei să știe să salveze o viață atunci când situația o impune.

1 COMENTARIU

  1. felicitari, d-le politist! Unde a fost SJ Ambulanta Olt? La nivelul conducerii- numai nesimtire si tupeu de neam prost! Vedeti cine este manager acolo si va dati seama le ce sa va asteptati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here