Dosare penale pentru mai mulți bărbați din Olt după ce au fost prinși la pescuit în perioada de prohibiție

Jandarmii din Olt au executat, în weekend-ul trecut, o serie de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol, depistând mai mulți bărbați în timp ce pescuiau în plină perioadă de prohibiție. Cei prinși în afara legii vor fi cercetați penal.

În dimineața zilei de 13 aprilie, doi tineri, de 26, respectiv 25 de ani, au fost depistați pe malul stâng al râului Olt, în zona localităţii Tia Mare, în timp ce desfășurau activități de pescuit cu ajutorul unei bărci pneumatice și al unor unelte de pescuit comercial, lungi de 200 metri și având atașate zeci de cârlige de pescuit. În afară de faptul că aceștia pescuiau în plină perioadă de prohibiție. ei nu dețineau autorizație de pescuit.

Un alt bărbat, de 41 de ani, și un adolescent de 16 ani au fost depistați pe contracanalul râului Olt, în zona localităţii Berindei, în timp ce mânuiau două prostovoale. Nici ei nu aveau autorizație de pescuit, deși aceasta nu le era utilă atâta vreme cât pescuiau într-o perioadă în care această activitate este interzisă prin lege.

„În ambele cazuri au fost întocmite acte de constatare pentru săvârşirea faptelor de «pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit», «producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial» art. 64, lit. i. și «pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie».

Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunea au fost predate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Olt.

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.54 din 15 ianuarie 2019 şi Ordinului Ministerului Mediului nr. 76 din 31 ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, în perioada 11 aprilie – 9 iunie, inclusiv, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în cop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

În acest sens, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt vor fi intensificate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol, se mai arată în comunicatul jandarmilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here