Amenzi de zeci de mii de lei de la DSVSA Olt în preajma Paștelui. Ce nereguli au fost depistate în magazinele căutate de mii și mii de clienți

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a desfășurat, în prima jumătate a acestei luni, mai multe acțiuni de control specifice în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru a preîntâmpina apariția îmbolnavirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare. Inspectorii DSVSA au depistat mai multe nereguli pentru care au aplicat amenzi de 35.000 de lei.

Au fost verificate 23 de unităţi de tip hipermarket/supermarket, laboratoare de cofetărie/patiserie, unitati de fabricarea produselor de panificaţie, restaurante, pieţe agroalimentare.

„Au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor fiind aplicate 3 avertismente şi 1 sancţiune contravenţională conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 10.000 lei.

Principalele nereguli constatate au fost nerespectarea programelor de autocontrol, nerespectarea compatibilităţii la depozitarea produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, lipsa datelor de identificare (neetichetarea produselor).

A fost retrasă de la comercializare cantitatea de 24,664 Kg carne, preparate din carne şi produse finite, aceasta fiind dirijată către neutralizare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

În perioada 25 martie – 12 aprilie, reprezentanții DSVSA Olt au efectuat controale și pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la ambalarea, depozitarea şi comercializarea ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi din producţia internă.

Au fost verificate 54 de obiective, atât centre de ambalare a ouălor, cât şi unităţi de vânzare cu amănuntul. Un centru a primit avertisment pentru că avea evidenţe incomplete, pentru că nu asigura o trasabilitate corespunzătoare și pentru nerespectarea termenului legal de marcare a ouălor. Inspectorii DSVSA au aplicat și trei sancţiuni contravenţionale unor supermarketuri, în valoare de 25000 lei, pentru nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de depozitare şi supraaglomerare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here