Avertizări meteo COD GALBEN de ploi torenţiale, vijelii şi vreme rece. La munte va ninge şi vântul va spulbera zăpada

Meteorologii au transmis avertizări de vreme severă cu averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină pentru următoarele trei zile. De asemenea, vremea se va răci accentuat, iar la munte vântul va spulbera zăpada. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunţat că autoritățile locale pot decide închiderea școlilor în zonele grav afectate de vremea severă, pentru a nu pune în pericol siguranța elevilor. 

Prima avertizare cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 14 – 6 mai, ora 23. În Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea şi la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descarcari electrice, grindină şi averse torenţiale. Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25-35 litri/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celălalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

A doua avertizare cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 23 – 7 mai, ora 23. În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi ce vor depăşi 25-30 litri/mp şi pe arii restrânse 50-60 litri/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada.

Mai ales pe parcursul zilei de marți (7 mai) local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h.

Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată țara.

Bucureștenii – și nu numai – sunt sfătuiți să stea în case și să evite să petreacă timp în aer liber în orele și zilele următoare, în cazul producerii unor fenomene meteo periculoase, aşa cum a previzionat Administraţia Naţională de Meteorologie. Recomandarea vine chiar de la ISU București-Ilfov, care dă populației câteva sfaturi, motivate de alerta de vreme severă emisă de ANM.

COD GALBEN, valabil de la ora 13:55 până la ora 15:00

Județul Cluj: Apahida, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Jucu, Mociu, Sic, Cămărașu, Căianu, Cătina, Țaga, Suatu, Sânmărtin, Geaca, Pălatca, Buza;

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse care vor cumula local 20…25 l/mp, grindină de dimensiuni mici.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here