Două firme din Caracal au luat amenzi de sute de mii de lei pentru muncă la negru

În cadrul controalelor pe care le-au efectuat luna trecută în județ, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au depistat 19 persoane care desfășurau activitate în cadrul unor firme din Caracal fără să li se fi încheiat contacte de muncă. 

Una dintre companii, specializată în pază și protecție, a fost prinsă cu nu mai puțin de 15 persoane care lucrau la negru, iar o alta, în același domeniu de activitate, folosea patru oameni, de asemenea, fără forme legale de muncă. Cele două companii au primit amenzi în valoare de 280.000 de lei.

De asemenea, o firmă de construcții din Bobicești folosea și ea forță de muncă la negru, motiv pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei.

„În luna aprilie 2019, inspectorii de muncă au identificat 21 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 3 agenți ecomonici care le foloseau le-au fost aplicate amenzi în valoare de 320.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Țucă.

Inspectorii de muncă au verificat firme din domeniile construcțiilor, comerțului cu amănuntul, transportului rutier de mărfuri și persoane și agriculturii.

În urma controalelor efectuate, au fost identificate 250 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 119 sancțiuni, din care 115 avertismente și patru amenzi în valoare totală de 330.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe descoperite au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here