Taximetrie ILEGALĂ pe ruta Caracal – Redea. Poliția și ANAF, neputincioase/ FOTO

Reprezentanții Primăriei Redea, care au înființat o companie de transport public de persoane în regim de taxi, se plâng de faptul că doi taximetriști din Caracal le fură clienții, făcând curse la negru. Oficialii primăriei au depus mai multe plângeri la Poliție, iar cei vizați au fost sancționați contravențional în mai multe rânduri, inclusiv de către inspectorii antifraudă din cadrul ANAF. În ciuda acestor pedepse, ei continuă să practice taximetria în afara cadrului legal, susțin cei de la Primăria Redea.

Compania de taxi din Redea, SC Pres Cons Redea SRL, singura de acest fel la nivelul localităților rurale și la care administrator unic este consiliul local, a fost înființată în urmă cu aproape patru ani și deține patru taximetre, care transportă clienți atât în comună, cât și în alte localtăți, cel mai adesea la Caracal. De o vreme însă, doi taximetriști din Caracal ajung la Redea cu clienți și nu pleacă de aici fără să ticsească mașinile cu alți clienți, cursele fiind făcute la negru, fără utilizarea aparatului de taxat și, deci, fără plata taxelor către stat.

Cel puțin așa susține managerul companiei de taxi din Redea, Sonia Gagof, care a depus mai multe plângeri la Poliție.

„Noi funcționăm legal, cu case de marcat, iar acești «rechini» vin în Redea. Practic ne fură clienții și nici casă de marcat nu folosesc. Deci nu plătesc taxe statului, fură ca-n codru. M-am interesat și am aflat că cei doi nu lucrează sub nici un dispecerat, iar dacă au autorizație pentru Caracal ce caută la Redea?”, se întreabă reprezentanta SC Pres Cons Redea SRL.

Pentru a transporta cât mai multe persoane, cei doi taximetriști, Virgil Soreanu și Constantin Chivu, au făcut modificări la autoturisme, desființând portbagajele în locul cărora au mai instalat câte o banchetă, astfel că încalcă, și din acest punct de vedere, legea, mai spune Sonia Gagof.

„Își bagă clienții acolo ca pe niște oi, îi îndeasă să intre cât mai mulți în mașină, să câștige ei cât mai mulți bani. Am atras atenția polițiștilor din Redea, nimic. Am depus apoi plângeri la Poliția Caracal, care au făcut, într-adevăr, cercetări”, s-a mai plâns șefa companiei din Redea.

Plângerile depuse de ea la Poliție au generat cercetări finalizate cu aplicarea mai multor amenzi în valoare totală de peste 4.000 de lei, atât în baza Legii Taximetriei, cât și în baza OUG 195/2002 privind codul rutier, susțin reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt. Mai mult, celor doi le-au fost retrase certificatele de înmatriculare.

„La noi au fost depuse trei sesizări, cele două persoane fiind sancționate, în octombrie 2018, cu amenzi în valoare totală de 4.255 lei. Sancțiunile au fost aplicate atât pentru încălcarea prevederilor Legii 38/2003, legea taximetriei, cât și ale OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Măsuri au fost luate și de polițiștii din Redea, care au aplicat sancțiuni pentru încălcarea regulilor de circulație. De asemenea, le-au fost reținute certificatele de înmatriculare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, inspectorul principal Alexandra Dicu.

În cadrul verificărilor efectuate au fost sancționați și taximetriști ai companiei din Redea, dar managerul acesteia afirmă că sancțiunile au fost aplicate pentru staționare sau oprire interzisă, „nu pentru că au încălcat legea taximetriei sau că au făcut evaziune fiscală, pentru că noi lucrăm legal”.

Amenzi uriașe de la ANAF

Cei doi taximetriști caracaleni au intrat și în colimatorul inspectorilor antifraudă din cadrul ANAF, care le-au aplicat, la rândul lor, amenzi, cu mult mai mari decât cele aplicate de polițiști: câte 30.000 de lei.

În ciuda acestor pedepse, taximetriștii sancționați își văd, imperturbabil, de treabă. „Domnule, ne râd în nas. N-au nici o treabă, nu contează că au fost cercetați, amendați, că le-au fost retrase certificatele de înmatriculare. Încalcă, în continuare, legea, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. E strigător la cer”, se plânge, disperată, Sonia Gagof.

Și primarul din Redea, Dan Bălă. „Nu e bine că domină prostia și rechineala. Eu, până să fac acest serviciu, nici nu știam ce înseamnă «rechineală». Îmi ziceam: cum adică, ăștia prind rechini sau ce? I-am spus și primarului din Caracal, și comandantului Poliției de acolo, Mirea, Dumnezeu să-i dea sănătate, dar… . Nu înțeleg un lucru dumnealor: cresc din punct de vedere economic, pentru că cetățeanul din comuna Redea se duce cu taximetrul și face piața la Caracal. Cetățenii din Redea se duc la orice oră la o farmacie, se duc la spital mai rapid. Dacă toți ar face așa ceva (serviciu public de taxi – n.r.) și ar scoate de pe piață rechinii ăștia care doar bagă banu’ în buzunar și nu plătesc nimic (statului – n.r.), ar beneficia de asta locuitorii comunelor, orașelor, municipiilor, ne-am bucura la un moment dat că am avea un transport prompt la dispoziție”, spunea, recent, primarul din Redea.

Că cei doi șoferi care practică ilegal taximetria nu se sinchisesc câtuși de puțin de organele statului, continuându-și, imperturbabil, activitatea pentru care au fost reclamați o dovedesc și imaginile de mai jos, unele surprinse chiar în această dimineață, la Redea. Până la urmă, poate opri cineva, definitiv, această fărădelege? În ciuda sancțiunilor aplicate, există, cumva, pe undeva, vreo protecție pentru cei doi?

„Încărcarea” clienților
Una dintre mașini venind în Caracal dinspre Redea
„Descărcarea” clienților
În așteptarea clienților, la Redea

Imagine surprinsă miercuri dimineață la Redea
Imagine surprinsă miercuri dimineață la Redea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here