Ales local din Olt, găsit INCOMPATIBIL de Agenția Națională de Integritate/ FOTO

Inspectorii de integritate au descoperit un alt ales local din Olt care, ani la rând, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Este vorba de Dumitru Buican, consilier local ales din partea PNL în localitatea Grădinari, care, vreme de mai bine de cinci ani, a fost și consilier local, și angajat al serviciului public de alimentare cu apă care funcționează în subordinea consiliului local.

„În perioada 27 iunie 2012 – 30 noiembrie 2017 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul serviciului public de alimentare cu apă, serviciu care este parte din structura de specialitate a primarului, respectiv a Consiliului Local.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Dumitru Buican

Potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, „funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului județean ori al prefecturii din județul respectiv”.

Inspectorii de intergitate spun că Dumitru Buican a încălcat prevederile Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here