Afaceri liberale suspecte cu pășunile din Scornicești, în defavoarea cetățenilor simpli

Îmbunătățirea legislației în domeniul pășunatului prin care li s-au dat drepturi nu numai crescătorilor de animale persoane juridice, ci și crescătorilor din rândul persoanelor fizice, nu este una văzută cu ochi buni de către autoritățile administrației publice din Scornicești. Și asta pentru că în orașul în care puterea aparține liberalilor (primar ales pe lista PNL și viceprimar, de asemenea, PNL-ist) există interese de grup în defavoarea oamenilor simpli. 

Un caz grăitor în acest sens este afacerea condusă de consilierul local Valerică Albăstroiu (PNL), care, cu sprijin din partea primăriei, a închiriat, anul trecut, o suprafață de peste 25 de hectare de pajiște, 16,70 hectare în tarlaua 74 și 9,1174 hectare în tarlaua T66/1, ambele pajiști permanente aflate în domeniul privat al orașului pentru pășunatul animalelor. În acest sens, Asociația Crescătorilor de Animale Jitaru, controlată, din calitatea de președinte, de Valerică Albăstroiu, și Primăria Scornicești au încheiat contractul de închiriere nr. 2942 din 19 martie 2018, la un preț de doar 110 lei/an, ceea ce înseamnă o chirie anuală de numai 2.870 de lei, și aceasta plătită în două tranșe: 30% până în data de 31 mai și 70% până în ziua la 31 octombrie a fiecărui an.

Toate bune și frumoase, numai că lucrurile se împut la nivelul documentelor care au stat în spatele acestui contract. Deși primarul orașului, Ion Prioteasa, susține că atribuirea directă a contractului are în spate o hotărâre a consiliului local pe care ne-a și pus-o la dispoziție (HCL nr. 17/22.02.2018), în contract nu este invocat acest act normativ, ci o altă hotărâre, din 2014, când închirierea pășunilor nu se putea face prin atribuire directă.

Mumă pentru unul, ciumă pentru toți ceilalți

Pe de altă parte, oamenii din Scornicești (cei simpli, nu de statura socială a consilierului local Valerică Albăstroiu) se plâng de faptul că nu mai au unde să își pască animalele. Alții  vorbesc de faptul că președintele Asociației Crescătorilor de Animale Jitaru, care mai are un contract prin care a închiriat alte 88 de hectare într-o altă tarla (semnat, mai demult, tot de actualul primar al orașului) încasează sume consistente din plata pe suprafață pentru întreținerea pășunilor închiriate și că banii nu ar fi cheltuiți integral în acest scop. Nu este însă problema noastră, ci a organelor abilitate. Totuși, o verificare amănunțită a celor de la APIA, măcar pe documentele care au stat la baza încheierii contractului, n-ar strica. Poate le-ar explica și primarul în funcție de ce ține cu asociația condusă de amicul de la PNL în dauna persoanelor fizice din Jitaru care cresc animale și care, dacă ar solicita și ele închirierea unor suprafețe de pășuni, primarul le-ar trimite, înainte de toate, să se înscrie în asociația liberalului Albăstroiu, condiție sine qua non dacă vor să-și pască animalele pe pajiștea orașului. De ce? „Pentru că așa spune legea”, ne-a spus primarul. Fals. Iată ce spune legea:

„Pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul privat al comunelor, orașelor, respectiv al municipiilor și pentru folosirea eficientă a acestora, unitățile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul național al exploatațiilor, membri ai colectivității locale sau care au sediul social pe teritoriul localității respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă, în condițiile prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe o perioadă cuprinsă între 7 și 10 ani. Suprafețele de pajiști rămase nealocate se atribuie în condițiile prevederilor alin. (1) crescătorilor de animale persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul național al exploatațiilor.” (Legea nr. 44/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente).

Afacerea lui Albăstroiu se înscrie, de fapt, într-un trend local creat și menținut de grupuri de interese ale liberalilor care s-au întărit sub mandatul de primar al lui Cătălin Davidescu și care își continuă parcursul sub mandatul de viceprimar al actualului președinte al PNL Scornicești, Daniel Tudor. Un interes reciproc, pentru că liderul PNL Scornicești va avea nevoie de ajutor să își îndeplinească un vis, acela de a ajunge primar al orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here