Alegeri europarlamentare 2019: Cozi pe kilometri întregi în Diaspora. Oamenii așteaptă cu orele să voteze/ FOTO+VIDEO

Românii din diaspora așteaptă cu orele pentru a putea vota. Cozile votanților sunt kilometrice. Oamenii au înfruntat și vremea rea ca să își exercite dreptul la vot. Cele mai mari cozi sunt la secţiile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Belgia, dar și în Franța.

Cititorii OLT-ALERT din străinătate ne-au trimis imagini cu sutele sau chiar miile de români care își exprimă nemulțumirea că se stă cu orele pentru a vota. Ei își îndreaptă indignarea spre principalii organizatori ai alegerilor, Ministerul Afacerilor Externe și Biroul Electoral Central, plângându-se că nu au fost înființate secții de votare mai multe.

La Lyon, în Franța, oamenii așteaptă câte două ore pentru a-și putea exercita dreptul la vot:

Potrivit digi24.ro, românii acuză organizare defectuoasă în secțiile de votare din Barcelona,din cauza aglomerației.

La Birmingham, coada pentru a vota este de 1.5 kilometri și se așteaptă aproximativ 4 ore, ne transmite un cititor Digi24.ro.

Un alt cititor ne-a scris că în Peterborough, Marea Britanie, se încearcă în mod intenționat încetinirea votului, deoarece din trei tablete pentru verificarea identității se folosește doar una.

În Arganda del Rey, în Madrid, oamenii se plâng că sunt doar 2 stampile de vot și că în ritmul acesta vor avea de așteptat multe ore.

La secția de votare din Girona, Spania, se stă câte 5 ore la coadă, secția fiind organizată într-un hotel.

O femeie povestește și o întâmplare fericită, mărturisind că românii de la coadă au lăsat-o să meargă în față pentru că venise cu copilul, în Roquestas de Mar, Spania.

În SUA, un român reclamă că pe site-ul ambasadei este adresa greșită pentru secția de vot. Nu a menționat însă în ce stat sau oraș se află.

Buletinele de vot pentru referendum s-au terminat în Anwerpen, în Belgia, la o secție de votare din Madrid și în Zaragoza, Spania, dar și în Prato,Italia.

În Italia, la Padova, coada de români care vor să voteze se întinde inclusiv în parcarea de lângă secția de votare. Oamenii așteaptă liniștiți să-și exercite dreptul al vot. Printre cei aflați la coada sunt inclusiv oameni cu copii mici în brațe.

Un cititor anunță că în Londra, Stratford, au fost închise ușile secțiilor de votare și motivul ar fi dispariția ștampilelor, scrie un cititor Digi24.ro.

O femeie ne anunță că a stat 5 ore la rând ca să voteze în Dublin.

La Munchen, la ora 7:00, erau deja aproximativ 200 de oameni în fața consulatului României.

Cozi s-au format în multe orașe europene. În Roma, și mai mulți oameni așteptau în fața Ambasadei României, în ciuda ploii.

La Milano, Torino, Stratford, Paris, Eindhoven, Koln, Vicenza, Copenhaga, Dublin, Viena, Madrid, Londra, Zurich, Praga, Aarhus, Graz, Berlin, Nuerenberg, Haga, Luxemburg situația este asemănătoare.

La Stuttgart, s-au strâns aproximativ 2000 de oameni, la cozi.

La Bruxelles, românii nu au mai avut loc în curtea secției de votare, astfel că au ocupat și trotuarul de lângă. Acest lucru se întâmpla la ora 7 dimineața.

Românii din toată lumea votează azi, 26 mai 2019, la alegerile europarlamentare 2019. Primele urne de vot s-au deschis în Noua Zeelandă, sâmbătă, la 22.00, ora României (n.r. – duminică, ora 7.00 locală). Alături de români, toți europenii din statele membre UE își vor alege viitori reprezentanți în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. România are alocat un număr de 33 de locuri în PE, din totalul de 751 disponibile. Fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta va primi un număr de mandate proporțional cu numărul de voturi obținute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here