Ce spune Teodor Meleșcanu despre prelungirea programului de vot pentru diaspora

Teodor Meleșcanu a transmis că Ministerul de Externe face o evaluare pentru a stabili dacă se poate prelungi, din punct de vedere legal, programul de votare la secțiile din străinătate, în condițiile în care sunt zeci de mii de români care stau cu orele în fața secțiilor pentru a putea vota. 

”Azi după-amiază evaluăm să vedem care este situația la aceste secții de votare din străinătate, vom lua legătura cu Autoritatea Electorală pentru Străinătate, dar trebuie văzut dacă din punct de vedere legal se poate face acest lucru. În lege se prevede că toate secțiile de votare se închid la ora 21:00 ora locală. Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe din afară și ca modalități este ca toți cei care sunt în curtea, sau chiar dacă nu au intrat în secția de votare dar sunt în curtea ambasadei sau a consulatului, eu sunt convins că vom putea găsi modalitatea ca ei să voteze până rămâne și ultimul străin”, a declarat Meleșcanu, la RTV.

Meleșcanu a mai susținut că s-au format cozi pentru că oamenii s-au înghesuit mai ales la unele secții, în vreme ce altele au rămas pustii: ”Sunt două, trei explicații foarte simple: una este legată de faptul că mărindu-se foarte mult numărul de secții de votare care s-a dublat față de perioadele anterioare, au fost 215 la primele alegeri europene și 441 la aceste alegeri, ele nu se desfășoară numai în jurul ambasadelor și consulatelor, ci s-au creat și multe alte centre de votare astfel încât oamenii să poată să fie, să își poată exercita dreptul de vot. A doua explicație este că, din păcate, nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta. Deci toate aceste lucruri duc și la faptul că în câteva dintre ambasade s-au consulate, că văd că acolo este cea mai mare misiune, se produc și cozi la procesul de votare”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here