Tot mai multe semne de întrebare privind situația diasporei și reacțiile lui Meleșcanu

Situația zecilor de mii de români din diaspora, care stau cu orele în fața secțiilor pentru a putea vota, a ajuns, cum era de așteptat, în atenția jurnaliștilor străini. Televiziunea germană, de exemplu, a ajuns în fața consulatului României din Stuttgart, acolo unde a fost nevoie și de intervenția poliției pentru restabilirea ordinii. Oamenii ți-au pierdut răbdarea, sunt tot mai nervoși și revoltați pentru că nu au fost deschise suficient de multe secții de votare.

Și apar tot mai multe semne de întrebare în legătură cu modul în care a organizat Guvernul aceste alegeri.

Pentru cozile uriașe, Ministrul de Externe dă vina fix pe români, care ar fi luat cu asalt unele secții, în vreme ce le-au ignorat pe altele, care au rămas pustii. Meleșcanu mai spune că alegătorii sunt vinovați și pentru că nu s-au înregistrat la ambasade: ”din păcate, nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta. Deci toate aceste lucruri duc și la faptul că în câteva dintre ambasade s-au consulate, că văd că acolo este cea mai mare misiune, se produc și cozi la procesul de votare”.

Problema cu explicațiile lui Meleșcanu este că, de fapt, cel puțin românii stabiliți în Germania ERAU înregistrați. Ei sunt obligați să se înregistreze la primărie, căci altfel nu primesc nici chirie, nici contract de muncă. Și totul e computerizat. Meleșcanu trebuia pur și simplu să solicite primăriilor numele românilor și ar fi avut în câteva minute evidența clară.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here