Lansare de carte la Muzeul Județean Olt: Monumente și eroi în județul Olt

Muzeul Județean Olt va găzdui  joi, 30 mai, lansarea cărții Monumente și eroi în județul Olt, apărută, sub semnările  Doinei Leulescu și Denissei Guțică-Florescula, la editura „Măiastra” din Târgu Jiu, în 2018.

Lansarea cărții, realizată sub auspiciile Consiliului Județean Olt și Muzeului Județean Olt și circumscrisă sărbătoririi centenarului Marii Uniri, va avea loc în Sala de Festivități a instituției-gazdă, începând cu ora 11,00, și va fi urmată de o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, oficiată de preotul consilier Ion Rizea, de la Episcopia Slatinei și Romanaților.

Autoarele Doina Leulescu și Denissa Guțică-Florescu își propun ca, prin acest proiect, „să readucă în memoria contemporanilor monumente comemorative și povești despre aceia care au devenit din muritori de rând nemuritori pe altarul Țării” și își dedică efortul „ostașilor olteni, eroi ai neamului (…), tuturor mamelor, soțiilor și copiilor care și-au așteptat în zadar fiii, tații ori soții să se întoarcă din război, precum și tuturor acelora care s-au străduit din răsputeri ca jertfa acestora să nu fie în zadar”, așa cum mărturisesc acestea în introducerea cărții.

Doamna profesoară de istorie Doina Leulescu a considerat că după iesirea la pensie e timpul pentru împlinirea unei datorii deopotrivă faţă de înaintaşii morţi eroic, faţă de familiile care i-au jelit îndelung, precum şi faţă de urmaşii care trebuie să ştie din cine se trag (…). În demersul său a cooptat o fostă elevă, pe care a inspirat-o în urmă cu mulţi ani, în alegerea profesiei, Denissa Guţică-Florescu. Absolventă a Facultăţii de Istorie a Universităţii din Iaşi (1995), actualmente muzeograf la Muzeul Judeţean Olt, a împărtăşit pasiunea fostei sale profesoare şi împreună au pus cap la cap cele găsite pe teren şi prin arhivele prăfuite de vreme”, scrie, în prefața volumului, lt. col. (r) Victor Epure, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here