Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu.
„Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură – să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional”, a declarat Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, funcţia de preşedinte de Consiliu judeţean este una dintre cele mai importante şi reprezentative la nivelul judeţului şi trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret, de către toţi cetăţenii, „tocmai pentru a legitima şi responsabiliza orice ales local din orice judeţ”.
„Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a preşedinţilor de Consiliu judeţean şi anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular, se alegeau preşedinţii de consilii judeţene, începând de astăzi a încetat”, a completat Daniel Suciu.
El a adăugat că votul „masiv” al românilor din data de 26 mai are şi un rezultat imediat – alesul local este adus „la judecata” cetăţenilor din fiecare judeţ.
„Trebuie să menţionez faptul că, în ultima perioadă, am avut consultări cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi am părerile a 34 de preşedinţi de Consilii judeţene reprezentând toate forţele politice. Ca o statistică, din cei 34 de preşedinţi care au trimis punct de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar printre aceştia sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în Opoziţie”, a informat Suciu.
El a menţionat totodată că nu va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ, până nu va veni avizul Consiliul Economic şi Social, care, în şedinţa de săptămâna aceasta, a amânat luarea în discuţie a proiectului.
Citeşte şi: Mădălina Dobrovolschi: Schimbarea legii electorale este o concesie pe care premierul Dăncilă o face în faţa baronilor locali
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că legislaţia va fi modificată pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul susţine că acest lcuru va da mai multă legitimitate şi respondebilitate preşedinţilor care vor pune în practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales.
”Avem în şedinţa de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie”, a spus, luni, Viorica Dăncilă.
Premierul a explicat că se va reveni la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în mod direct de către cetăţeni.
”Vom modifica legislaţie, astfel încât preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a mai spus Viorica Dăncilă.
Ea consideră că ”preşedintele Consiliului Judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”.
”Trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de consiliu judeţean pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii au dat votul”, a încheiat premierul.
În prezent, preşedintele Consiliului Judeţean este ales de consilierii judeţeni, prin vot secret.
Legea 215/2001, art. 101
(1) Consiliul județean alege dintre membrii săi un președinte și doi vicepreședinți.
(2) Președintele și vicepreședinții se aleg cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție.
Sursa: romaniatv.net