Elevul din Olt care a dat în judecată școala, Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației a câștigat procesul

Elevul din Drăgănești-Olt care a dat în judecată liceul la care învăța, Inspectoratul Școlar Județean Olt și Ministerul Educației, cerând anularea unui act administrativ prin care a fost mutat disciplinar la alt liceu, a câștigat, la sfârșitul săptămânii trecute, procesul la Tribunalul Olt după ce, inițial, aceeași instanță îi respinsese cererea.

Procesul a fost rejudecat după ce Curtea de Apel Craiova a admis recursul elevului și a dispus ca Tribunalul Olt să reia cauza de la zero.

Dincolo de faptul că, de data aceasta, instanța i-a admis, în parte, acțiunea, magistrații au dispus și ca unitatea școlară care l-a nedeptățit pe elev, respectiv Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, să îi plătească reclamantului daune materiale și morale în valoare de peste 22.000 de lei.

„Admite, în parte, acţiunea modificată, formulată de reclamantul Cocîrlău Andrei Ionuţ în contradictoriu cu pârâtul Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti Olt, în sensul că: Dispune anularea deciziilor nr. 341/16.06.2015 şi nr. 519/04.02.2016, a hotărârii nr. 12/24.05.2016, emise de Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti Olt, precum şi a adreselor nr. 1976/29.05.2015, nr. 5573/17.12.2015 şi nr. 2084/24.05.2016, emise de acelaşi liceu. Obligă pârâtul Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti Olt la plata sumei de 2231 lei, cu titlu de daune materiale, şi la plata sumei de 20 000 de lei, cu titlu de daune morale, către reclamant. Respinge, ca inadmisibil, petitoriul privind sancţionarea disciplinară a cadrelor didactice pârâte şi a elevilor pârâţi. Admite, în parte, petitul privind cheltuielile de judecată şi obligă pârâtul Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti Olt la plata sumei de 100 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în hotărârea Tribunalului Olt.

Decizia nu este definitivă, împotriva acesteia putând fi formulat recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Andrei Ionuţ Cocîrlău, elev, în 2016, în calsa a XII-a a Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Drăgăneşti-Olt, a dat în judecată liceul la care învăţa, Inspectoratul Şcolar Județean şi Ministerul Educaţiei, susţinând că a fost mutat disciplinar în mod abuziv, că a fost ameninţat şi chiar bătut.

Totul a plecat de la solicitarea scrisă pe care elevul a făcut-o, anul trecut, Primăriei Drăgăneşti-Olt să deconteze abonamentele de transport în comun pentru elevii din localitate. În loc de bani, el susţine că a primit reproşuri de la diriginte şi de la conducerea şcolii, ba chiar ar fi fost bătut de colegi mai mari, sub privirile profesorului de serviciu, care nu ar fi luat nicio măsură.

Astfel că pârâte în dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Olt au ajuns peste 60 de persoane și instituții publice, printre care directorul şi directorul adjunct al liceului unde elevul învăţa, dirigintele şi profesorul de matematică, inspectorul școlar genera, alţi inspectori, Ministerul Educaţiei şi un auditor al ministerului, dar şi mai mulţi elevi ai liceului, foşti colegi ai tânărului.

În 9 mai anul 2017, Tribunalul Olt a respins cererea elevului, care a contestat soluția acestei instanțe la Curtea de Apel Craiova, magistrații craioveni dispunând rejudecarea dosarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here