Unitățile de alimentație publică din Olt, curate ca lacrima din punct de vedere sanitar veterinar. Doar o amendă după o lună de controale

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a desfăşurat, luna trecută, o serie de controale care au vizat abatoarele, unităţile de procesare carne și depozitele alimentare din județ. Au fost controlate și supermarket-urile, restaurantele, braseriile, fast food-urile, magazinele alimentare, brutăriile, laboratoarele de cofetărie-patiserie. Se pare că operatorii economici din aceste domenii sunt în regulă, de vreme ce inspectorii veterinari au aplicat o singură amendă, și aceea pentru nereguli de etichetare.

Reprezentanții DSVSA Olt au urmărit respectarea condiţiilor sanitare veterinare care au stat la baza emiterii documentelor de înregistrare din punct de vedere sanitar-veterinar, respectarea condiţiilor de recepţie, manipulare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite, precum şi de comercializare a produselor alimentare, respectarea regulilor de igienă şi întreţinere a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor, precum şi a personalului lucrător, existenţa documentelor care să ateste calitatea şi salubritatea materiilor prime, precum şi respectarea programelor proprii de autocontrol care să asigure consumatorii că produsele finite consumate de aceştia se înscriu în parametri de salubritate impuşi de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

„În această perioadă au fost controlate un număr de 162 de obiective, iar 28 de controale au vizat unităţi de alimentaţie publică (restaurante, braserii, fast-food-uri, pizzerii, laboratoare cofetărie patiserie, rulote fast food).

De asemenea, având în vedere că, în luna mai, a început organizarea de evenimente, D.S.V.S.A. Olt a implementat un program de monitorizare al tuturor evenimentelor organizate pe parcursul întregului an, de către toate unităţile de alimentaţie publică din judeţ, prin raportarea fiecarui eveniment înainte de desfăşurare, în care sunt specificate anumite aspecte (data evenimentului, numărul persoanelor participante, numarul personalului angajat pentru eveniment, materiile prime utilizate la prepararea meniului şi originea acestora), organizatorilor revenindu-le obligaţia de a face dovada salubrităţii prin autocontrol (prelevare de probe)”, se arată într-un comunicat de presă al instituției de control.

Ca urmare a abaterilor de la normele sanitare veterinare depistate a fost aplicat un avertisment, conform OG 2/2001, şi o sanctiune contraventională, conform HG 984/2005, în valoare de 2000 lei, pentru deficienţe de etichetare.

De asemenea, a fost reţinută oficial şi dirijată către neutralizare cantitatea de 2,81 kg carne şi produse din carne şi 300 de bucăţi de ouă, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here