Vine URGIA: Oltul, sub două coduri galbene de ploi năprasnice, cu furtuni și grindină. Totodată, avem disconfort termic peste pragul critic de 80 de unități

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o nouă informare meteo de instabilitate atmosferică valabilă pentru pentru 39 de județe, inclusiv județul Olt. Este vorba de Cod Galben de ploi torențiale, cu descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Pe de altă parte, luni, la orele amiezii, disconfortul termic va fi ridicat pe arii relativ extinse în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Avertizarea a intrat în vigoare luni, 17 iunie, la ora 12.00 și este valabilă până miercuri, 19 iunie, la ora 23.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, se arată în informarea meteo. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Notă: Îndeosebi luni (17 iunie), disconfortul termic va fi ridicat în orele amiezii, pe arii relativ extinse în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Aceasta nu este singura veste rea pentru județul Olt. Luni seară, începând cu ora 23.00, va intra în vigoare un alt Cod Galben, până marți dimineață, la ora 10.00. În acest interval cantitățile de apă vor ajunge la 50 de litri pe metrul pătrat.

„În Moldova, nordul și vestul Munteniei precum și în Oltenia, vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și posibil grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare 25 l/mp și izolat 50 l/mp”, se arată în informarea meteorologilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here