Dăncilă: Guvernul nu va da nicio OUG pe funcționarea justiției. În cazul recomandărilor organismelor internaționale, Ministerul Justiției va urma procedurile

Viorica Dăncilă a declarat, în debutul ședinței de guvern, că Executivul nu va adopta nicio Ordonanță de Urgență privind funcționarea justiției. Premierul s-a declarat contrariată de solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a ”remedia urgent” problema Secției speciale de anchetare a magistraților.

Șeful statului a ieșit public pe această temă în contextul în care GRECO și Comisia de la Veneția s-au pronunțat, din nou, extrem de dur împotriva acestei Secții și au avertizat asupra efectelor nocive ale funcționării acesteia asupra sistemului judiciar.

”Am observat că în spațiul public sunt lansate din nou discuții despre modul în care ar trebui să acționeze sau să nu acționeze Guvernul în privința funcționării sistemului judiciar. Se recomandă Executivului să emită de îndată un act normativ pentru ca, după câteva fraze, în același text, să i se spună să nu dea Ordonanță de Urgență. Mă uimește faptul că cei care susțineau că nu trebuie să mai fie adoptate Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției și care au introdus acest aspect în referendumul din 26 mai sunt cei care acum îndeamnă guvernul să ia măsuri în regim de urgență. Noi am înțeles votul de la referendum și, așa cum am spus de nenumărate ori, vom respecta opinia cetățenilor referitoare la faptul că Guvernul nu trebuie să mai emită Ordonanțe de Urgență în legătură cu funcționarea sistemului judiciar.

Prin urmare, Guvernul României nu va emite nicio Ordonanță de Urgență legată de funcționarea justiției. Susțin ferm că orice modificare legislativă în privința funcționării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea CSM și consultarea organismelor internaționale în domeniu. În ceea ce privește recomandările organismelor internaționale referitor la funcționarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiției va urma întocmai procedurile existente”, a declarat Viorica Dăncilă, la debutul ședinței de Guvern.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here