Parchetul militar a declinat către DIICOT dosarul violențelor de la protestul din 10 august

Parchetul militar a declinat la DIICOT dosarul privind violențele de la mitingul din 10 august, potrivit unui comunicat dat publicității luni de Ministerul Public. Motivul ar fi faptul că incidentele de acum 11 luni ar ține de securitatea națională. 

„Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională”, se arată în comunicatul Ministerului Public.

Potrivit sursei citate, „competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale.”

„Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de C.pr. pen, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă pricipiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicat.

Miercurea trecut, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a confirmat solicitarea făcută către secţia parchetelor militare în privința dosarului în care sunt anchetate violenţele jandarmilor de la protestul din 10 august 2018, pentru a analiza dacă există posibilitatea reunirii acestei cauze cu cea de la DIICOT în care este cercetată o presupusă lovitură de stat, faptă reclamată de Jandarmeria Română.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here