Fost șef în Poliția Olt, dezvăluire ȘOCANTĂ despre polițiști în contextul crimei de la Caracal/ FOTO

Sediul Poliției Caracal

Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) aduce noi precizări în cazul fetei dispărute în Caracal, menţionând că autorizaţia de percheziţie a fost emisă, în noaptea de joi spre vineri, la ora 02:39, că documentul a fost înmânat procurorului de caz la ora 03:05, precum și că, la ora 03.15, Poliția Caracal anunța că nu mai are oameni disponibili la sediu. Un fost șef din Poliția Olt explică, printr-o dezvăluire-șoc, cum a fost posibilă o asemenea situație în rândul oamenilor legii din Caracal.

Fostul șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Slatina, comisarul șef Nicolae Cărămizaru, pensionat în 2017, explică situația spunând că, după orele de program, cei mai mulți polițiști își închid telefoanele sau, pur și simplu, nu mai răspund la apeluri. „Din aceste motive s-a ajuns la aceste situații halucinante”, a comentat, pe Facebook, acuzația pe care Parchetul General o aduce polițiștilor din Caracal.

„Intr-un comunicat al Parch. General se subliniază că la orele 03.00 politia nu dispunea de efective pentru a participa la perchezitii. Multi nu cunoasteti că, dupa orele de program majoritatea politistilor isi inchid telefoanele sau nu.mai raspund si din aceste motive s a ajuns la aceste situatii halucinante. Atunci care mai este ,,statutul.special,, al politistului? As vrea ca această intrebare să fie pusă atotstiutorului Coarna, marele lider sindicalist, care a contribuit enorm la debandada existenta in politie”, a postat, pe Facebook, fostul șef al Poliției Rutiere Slatina.

Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) a trimis, sâmbătă, o scrisoare deschisă, în care relatează succesiunea evenimentelor în cazul tragediei din Caracal. Procurorii reclamă faptul că echipajele de poliție nu au stat în fața locuinței suspectului în informațiile apărute în spaiul public sunt contradictorii sau inexacte.

„Stimați cetățeni,

În ultimele 24 de ore au existat multe informații în spațiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanții autorităților. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autoritățile statului, în acest caz, nu au reușit să salveze viață a două tinere, nici să arătăm vinovați sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare.

Între obligația de rezervă și datoria noastră față de beneficiarul sistemului de justiție, cetățeanul, am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze și să tragă concluziile pe care le consideră corecte:

Miercuri, 24.07.2019- ziua în care victima a dispărut
Joi, dimineață, 25.07.2019 – părinții victimei anunță poliția cu privire la dispariție

Joi, ora 11,00 – victima apelează Serviciul de Urgență 112 de mai multe ori
Joi, ora 15,30 – Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal
Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanță provizorie de interceptare și localizare pentru două numere de telefon ce au rezultat din informații
Joi, ora 19,15 – este primită informația că victima ar putea fi în 3 locații dintr-o comună
Joi, ora 19,50 – sunt emise mandate de percheziție pentru cele 3 locații
Joi, ora 19,58 – se întră cu mandatele de percheziție în cele 3 locații
Joi, ora 19,58 – 21,00 – se efectuează cele 3 percheziții fără a fi identificată victima sau alte probe
Joi, ora 21.00 – vineri 02,00 – se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece există o informație despre un autoturism implicat într-o altă speță asemănătoare
Vineri, ora 02,00 – se identifica proprietarul autoturismului
Vineri, ora 02,00 – sunt trimise echipaje de poliție în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constată că nu există nicio activitate
Vineri, ora 02,20 – sunt solicitate mandate de percheziție pentru locația suspectă și alte 2 posibile locuri
Vineri, ora 03,05 – sunt luate mandatele de percheziție de la instanța
Vineri, ora 03,15 – Poliția anunță că nu mai are oameni disponibili la sediu
Vineri, ora 05,30 – se constituie echipa de polițiști
Vineri, ora 06,00 – se întră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.

De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit țipete. În cauza au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile și cu privire la care există o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condițiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informații la 112 despre vreun service, ci doar a spus că vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii și un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauza nu s-a utilizat tehnică SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22,00 a ajuns la față locului în încercarea de a ajută la localizare. La ora 23:00 nu se știa locul unde s-ar fi putut află victima, iar localizarea a fost făcută cu tehnică disponibilă, deficitară, aceeași că în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.

La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea află victima echipajele de poliție au fost trimise să facă investigațiile necesare, iar procurorii au dat indicații că la cel mai mic semn de activitate să între. Niciun procuror nu a interzis polițiștilor să între în locație, aceștia comunicând că nicio activitate nu se auzea și nu se observă în interiorul curții sau al casei.

Ulterior acestor activități, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat și au putut simți miros de fum, dar au crezut că e de la treburi casnice iar cu ocazia percheziției un corp a fost găsit carbonizat.

AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat anchetă în acest caz și dacă au existat erori sau încălcări ale dispozițiilor legale, indiferent de persoană care le-ar fi săvârșit.

Înțelegem că toate autoritățile statului au o obligație pozitivă de a interveni și de a apară viață și integritate cetățenilor, ceea ce presupune că în condiții de urgență, în care timpul este de esență îndeplinirii acestei obligații să existe dispozițiile legale și mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situație nu au existat și că autoritățile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viață.

Suntem conștienți că nicio explicație și nicio analiză a situației juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile și nu va șterge durerea resimțită în aceste momente de familiile și prietenii victimelor.

Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două tinere le prezentăm condoleanțele noastre!”, se arată în scrisoarea procurorilor.

_________________________

Dispariția fetei de 15 ani, Alexandra Măceșanu, a avut loc miercurea trecută, când ea, aflată în Caracal, ar fi urcat într-o mașină de ocazie pentru se înapoia în localitatea de domiciliu, Dobrosloveni. De atunci nu s-a mai știut nimic de ea până a doua zi, când Alexandra a reușit să apeleze de pe un telefon numărul de urgență 112.

Fata a reușit să ceară ajutor de trei ori la numărul de urgență 112, indicându-le polițiștilor indicii despre locul în care era sechestrată. Apelurile disperate ale adolescentei au avut loc joi, dar oamenii legii au ajuns la adresa cu pricina abia în noaptea de joi spre vineri și au pătruns în locuința criminalului abia vineri dimineață, la ora 06.00. Prea târziu să o mai salveze pe Alexandra.

Acum, instituțiile statului dau vina una pe cealaltă. Poliția Română aruncă pisica în curtea STS, Serviciul de Telecomunicații Speciale se apără și spune că a furnizat Poliției detaliile despre zona în care se găsea fata sechestrată. Cert este că judecătorul care a fost solicitat să emită un mandat de percheziție a făcut acest lucru abia vineri dimineață, în jurul orelor 03.00 – 03.30 și că acesta a fost pus în executare de polițiști abia la ora 06.00, potrivit ordinului dat de procurorul de caz. Până atunci, oamenii legii au supravegheat zona.

O dată intrați în locuința criminalului, anchetatorii ar fi descoperit haine ale fetei ucise, bijuterii și mai multe pungi cu resturi umane.

După cercetările la fața locului, suspectul, Gheorghe Dincă, de 65 de ani, divorțat, tată a trei copii, o fată și doi băieți, a fost dus la audieri vineri noapte. El a fost reținut, sâmbătă dimineață, de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore. În aceeași zi, suspectul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventivă. Magistrații au admis solicitarea procurorilor.

Inculpatul este suspect și în cazul dispariției Luizei Mihaela Melencu, fata de 18 ani, din Dioști, Dolj, care, în aprilie 2019, s-a aflat în Caracal. Ultima imagine cu tânăra a fost surprinsă de o cameră de luat vederi. Luiza s-ar fi urcat apoi într-o mașină de ocazie pentru a se înapoia acasă, unde nu a ajuns și, de atunci, nu se mai știe nimic de ea.

________________________

Incompetența autorităților a atras mai multe măsuri din partea Guvernului. La solicitarea premierului României, șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, subprefectul de Olt, Radu Ioniță, adjunctul șefului Poliției Olt, Nicolae Eugen Alexe, și șeful Poliției Caracal, Nicolae Mirea, au fost demiși din funcții. Viorica Dăncilă a anunțat, de asemenea, că îl va demite și pe prefectul de Olt, Silviu Neacșu, aflat în concediul de odihnă în timpul evenimentelor din Caracal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here