Mirea MINTE sau nu cunoaște legea! Polițiștii puteau acționa și noaptea pentru salvarea Alexandrei

Declarațiile șefului demis al Poliției Caracal, comisarul șef Nicolae Mirea, potrivit cărora el și subordonații săi nu puteau pătrunde noaptea în domiciliul suspectului pentru salvarea Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani ucisă cu bestialitate de bărbatul care o luase în mașină, la ocazie, sunt combătute de prevederile legale de care ofițerul pare că nu are habar. În conformitate cu Constituția României și cu Codul de Procedură Penală, polițiștii din Caracal puteau interveni și pe timp de noapte pentru salvarea Alexandrei.

Declarațiile făcute sâmbătă, pentru Mediafax, de Nicolae Mirea sunt revoltătoare și arată că ofițerul fie minte, fie nu cunoaște legile pe care trebuie să le aplice.

„Nu am stat deloc. Noi am muncit. Informațiile au venit la fel, noi am localizat, am muncit. Până am luat autorizările a venit dimineața. Nu puteam să mergem fără autorizație, nu puteam intra noaptea”, a declarat comisarul șef Mirea.

Totuși, atât el, cât și adjunctul său, Daniel Humă, au fost demiși de ministrul Afacerilor Interne. Din funcții au zburat și șeful Poliției Olt, Cristian Voiculescu, dar și cei doi adjuncți ai acestuia, Nicolae Eugen Alexe și Ionuț Sîrbu.

Și conducerea Prefecturii Olt a fost „decapitată”, prefectul și subprefectul județului, Silviu Neacșu și Radu Ioniță, fiind, de asemenea, demiși.

Declarațiile șefului demis al Poliției Caracal sunt combătute de prevederile legale de care ofițerul pare că nu are habar. În conformitate cu unele prevederi din Constituția României și din Codul de Procedură Penală, polițiștii din Caracal puteau interveni și pe timpul nopții pentru salvarea Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani ucisă cu bestialitate și incendiată de bărbatul care o luase în mașină, la ocazie, Gheorghe Dincă.

Potrivit articolului 27, alin (2), litera b, autoritățile publice îndrituite pot pătrunde în domiciliul unei persoane dacă se impun acțiuni pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

Mai mult, Codul de Produră Penală prevede, la articolul 159, alin. (3), că „perchezitia domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”.

________________________

Bărbatul de 65 de ani, din Caracal, suspect în cazul dispariției celor două fete, de 18 și 15 ani, a recunoscut în fața anchetatorilor că le-a ucis pe amândouă și că le-a incinerat trupurile.

Alexandra Măceșanu, de 15 ani, din localitatea Dobrosloveni, a dispărut miercurea trecută după ce, în Caracal fiind, a urcat într-o mașină de ocazie să se înapoieze acasă.

Joi, în jurul orei 11.00, fata a reușit să apeleze 112 de pe un telefon al agresorului, cerând ajutor, ea spunându-le polițiștilor că a fost legată cu o sârmă, că a fost bătută și violată de un bărbat gras, blond și cu ochi albaștri. De asemenea, ea le-a oferit oamenilor legii și indicații despre locul în care se găsea sechestrată.

Din păcate, polițiștii au ajuns la locul cu pricina abia vineri dimineață, la 19 ore după apelurile disperate ale adolescentei și după o serie de bâjbâieli procedurale ale unui judecător, ale procurorului de caz și ale polițiștilor.

Cealaltă crimă a avut loc în luna aprilie, victimă fiind o tânără de 18 ani, Luiza Mihaela Melencu, din localitatea Dioști, județul Dolj.

Dispariția a avut loc de pe o stradă din Caracal, unde se presupune că fata ar fi urcat, ca și Alexandra, într-o mașină de ocazie pentru a se întoarce acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here