Zeci de focare de pestă porcină africană în Olt. Autoritățile au UCIS preventiv peste 800 de porci

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, comunică faptul că la acestă dată la nivelul judeţului Olt pesta porcină africană evoluează în 8 localităţi şi sunt confirmate 22 de focare.

La Cilieni sunt șapte focare, în extravilanul localităţii Ianca – două focare, la Dăneasa – un focar, la Sprîncenata – un focar, la Gostavăţu – cinci focare și la Stoeneşti – patru focare.

„Ultimele focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploataţii nonprofesionale au fost confirmate vineri seara, 26.07.2019, prin buletinele de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă pentru localitatea Comani 1 un focar şi localitatea Văleni – 1 un focar şi sâmbătă dimineaţa, 27.07.2019, prin buletinele de analiză emise de LSVSA Dolj, pentru localitatea Gostavăţu – 4 focare şi localitatea Stoeneşti – 2 focare”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA.

Sîmbătă dimineaţă, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea PPA din localităţile Comani, Văleni, Gostavăţu şi Stoeneşti.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere”, mai spun responsabilii DSVSA Olt.

Până ieri, au fost ucise în focare un număr de 106 capete suine.

În data de 25 iulie s-a încheiat acţiunea de eliminare preventivă a porcilor în localitatea Cilieni, fiind eliminate un număr de 668 capete porcine din 178 exploataţii, pentru care au fost întocmite 178 de dosare de despăgubire.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Medicii veterinari fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here