Tăierile anunțate de Guvern. Teodorovici îi lasă pe bugetari fără abonamentul la mobil

Toamna vine cu veşti proaste pentru mulţi români. În pragul unei rectificări bugetare, care taie bani de la Educaţie şi Transporturi, Guvernul vrea ca de luna viitoare să pună o taxă pe băuturile răcoritoare cu zahăr şi să crească acciza la ţigări.

Guvernul vrea să taxeze şi tichetele cadou şi să blocheze posturile vacane de la stat. Iar ministrul Finanţelor propune şi ca abonamentele pentru telefoanele mobile ale bugetarilor să fie tăiate – însă nu şi cele ale demnitarilor.

În proiect de rectificare, Ministerul Finanţelor anunţă că vrea, din septembrie, să introducă taxa pe zahărul din băuturile răcoritoare şi să mărească acciza la ţigări.

În ambele cazuri, specialiştii vorbesc despre viitoare scumpiri la raft. Preţul unui litru de suc ar putea creşte cu cel puţin leu, iar pachetul de ţigări – cu cel puţin 50 de bani.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că ambele sunt măsuri cerute la nivel european.

Teodorovici: ”Acciza pe tutun este notificarea din partea Comisiei Europene”.

Taxe mai mari vor fi şi pentru angajaţi. Tichetele cadou vor fi taxate la fel ca salariile, cu excepţia celor acordate de Paşte, de Ziua Copilului şi de Crăciun.

Guvernul şi-a dat seama că poate să funcţioneze şi cu mai puţini oameni în conducerea minsterelor şi vrea să reducă la jumătate numărul secretarilor şi subsecretarilor de stat. În plus, vrea să blocheze ocuparea posturilor vacante din toate instituţiile bugetare. Iar prin aceste măsuri să economisească 100 de milioane de lei într-un an.

Eugen Teodorovici: ”Să fie şi cu excepţii, pentru structurile care se reorganizează, restructurează, să vedem cum să o facă eficientizarea activităţii în acele instituţii nu se concediază.″

Ministrul Finanţelor propune şi ca abonamentele telefonice ale bugetarilor să fie tăiate, dar nu şi pe cele ale demnitarilor.

Toate aceste măsuri vin la pachet cu o rectificare bugetară care taie un miliard de lei din bugetul Educaţiei. Îngrijorător este şi că de la Fondurile Europene sunt tăiate aproape 700 de milioane de lei, iar de la Transporturi – 130 de milioane.

Liviu Rogojinaru, reprezentant Consiliul IMM: ”Problema majoră e în continuare infrastructura, nu vom avea pe unde să merge, marile companii vor spune în continuare ″nu vin, că nu pot să mă misc″⁣

Cea mai mare suplimentare de fonduri va fi pentru primării – peste 4 miliarde de lei. Primesc bani în plus ministerul Muncii şi cel al Dezvoltării, dar şi unele servicii secrete, cu excepţia STS-ului.

Forma finală a bugetului va fi decisă de Guvern săptămâna aceasta, după discuţiile cu cei de la ALDE, care au criticat tăierile de fonduri şi au cerut creşterea investiţiilor.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here