Bilanţul la un an de la violenţele de la mitingul diasporei din 10 august: Doar 18 persoane au fost inculpate și deferite justiției, niciun jandarm printre ei

Sursa foto: digi24.ro

Sâmbătă se împlineşte un an de la mitingul diasporei care a făcut înconjurul întregi lumi prin violenţele îngrozitoare. Deşi a trecut un an de la cumplitele evenimente, numai 18 huligani au fost identificați și deferiți Justiției. În schimb, niciunul dintre jandarmii violenți cu protestatarii pașnici nu a fost inculpat. Nici măcar șefii lor de la conducerea Jandarmeriei, arată G4Media.ro.

Dosarul mare al violenţelor din 10 august, mutat recent de la Parchetul Militar la DIICOT, conţine plângeri la 708 protestatari împotriva jandarmilor care au acționat în piață, a șefilor lor, dar și împotriva fostului ministru de Interne, Carmen Dan și a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, aflat acum în pușcărie.

Iniţial, procurorii militari i-au pus sub urmărit penală pe cei doi şefi ai Jandarmeriei Române, Ionuţ Sindile şi Sebastian Cucoş, şi pe comandatul operaţiunii din Piaţa Victoriei, Laurenţiu Cazan. Acum, va fi alegerea procurorilor DIICOT dacă vor merge mai departe cu dosarul şi îl vor trimite în instanţă.

După preluarea dosarului, DIICOT a anunţat reunirea cu cel pe care îl avea deja în instrumentare după plângerea primită privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.
Spre desosebire de jandarmii violenți, câțiva huligani au fost inculpați, arestați și deferiți Justiției. E vorba de 18 indivizi care au fost trimiși în judecată la sfârșitul anului trecut în două dosare intrumentate de Parchetul Capitalei și Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, arată G4Media.

Este vorba de dosarul privind violențele și furtul pistolului jandarmeriței Ștefania. Aici, 7 persoane sunt judecate pentru violențele împotriva jandarmilor Ștefania Nistor și Cristian Felega și pentru furtul pistolului jandarmeriței.

În al doilea dosar privind violenţe comise de protestari, 12 persoane au fost trimise în judecată de către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, la sfârșitul lui 2018, sub acuzațiile de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere, port și folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Aceştia sunt acuzați că au lovit jandarmi sau că au aruncat în ei cu sticle, pietre sau chiar cu cartușe trase. Alți sunt acuzați că au dat foc la tomberoane și că au făcut și aruncat cocktailuri Molotov spre jandarmi.

Sâmbătă, la împlinirea unui an de la violenţele din 10 august 2018, este aşteptată o nouă manifestaţie în faţa Guvernului, dar rămâne de văzut dacă va avea amploarea celei din urmă cu un an.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here