Expert: Racheta cu propulsie nucleară care a explodat în Rusia, parte din planul de șantaj al lui Putin

Misterioasa explozie produsă într-o bază militară navală din nordul îndepărtat al Rusiei, a reuşit să genereze, în doar câteva zile, o veritabilă criză cu ample ecouri internaționale. Scandalul este deopotrivă de natură politică și militară și e alimentat de informațiile cvasi-oficiale legate de testarea unei presupus-formidabile arme secrete ruseşti: o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. O astfel de armă ar putea deveni elementul-cheie în viitoarele negocieri pe teme nucleare dintre SUA și Rusia.

Inițial, autoritățile ruse au spus că este vorba despre „un test de armament” și că explozia a avut loc în timpul testării unui „motor de rachetă”. Ulterior, agenția rusă pentru energie atomică Rosatom a precizat că cinci angajați ai săi au murit în timpul „testării unei rachete cu combustibil lichid”.

Kremlinul nu a precizat, încă, oficial, despre ce fel de rachetă e vorba. Cert este că, în urma exploziei, în zona orașului Severdvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creștere a radioactivității. Datele oficiale vorbesc despre o creștere de 16 ori peste cota normală. Radioactivitatea a atins, timp de 40 de minute, un nivel de 2 microsiverți pe oră, după care nivelul a scăzut la 0.11 microsiverți. Chiar dacă nivelul radiațiilor nu era unul nociv, farmaciile din nordul Rusiei au rămas fără rezerve de iod, în urma accidentului.

Toate indiciile duc către racheta „Burevestnik” (sau „Skyfall”, conform terminologiei NATO), o rachetă de croazieră intercontinentală cu propulsie nucleară (și, implicit, rază practic nelimitată). Rușii spun că această armă, capabilă să zboare cu viteză supersonică la înălțime foarte joasă și pe timp nelimitat, poate păcăli orice sistem antibalistic din prezent.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here