Miercuri începe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Programul ei, când se afişează rezultatele şi când se depun contestaţiile

Peste 43.500 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe la sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat, care începe miercuri, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

Sesiunea august – septembrie 2019 se va desfăşura astfel:

 • 21 august – Limba şi literatura română/E)a
 • 22 august – Limba şi literatura maternă/E)b
 • 23 august – proba obligatorie a profilului/E)c
 • 26 august – probă la alegere a profilului şi specializării/E)d
 • 27-28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară
 • 29 august – evaluarea competențelor în limba maternă (proba B)
 • 30 august și 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale (proba D)
 • 2-3 septembrie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C)

1, Când se afişează rezultatele

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00).

2. Când vor putea fi depuse contestaţiile

Tot pe data de 3 septembrie vor putea fi depuse şi contestaţiile, între orele 12:00 și 16:00.

Când vor fi anunţate rezultatele finale 

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

3. Când este un elev consider “promovat”

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

 • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
 • susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
 • obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

4. Reguli ce trebuie respectate pe parcursul examenului

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video..

Nu este permis în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în astfel de situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 – 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 23 august, între orele 8:00 – 14:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here