Orfanul din Slatina care a ajuns milionar, renumit negustor, parlamentar și filantrop/ FOTO

Este vorba de slătineanul Stancu Becheanu, renumit negustor, parlamentar, filantrop pe care îl readuce în memoria colectivă cunoscutul istoric Aurelia Grosu, pe pagina sa de socializare.

Stancu Becheanu s-a născut în Slatina pe 21 mai 1826, în familia negustorului cu prăvălie Radu Becheanu Cojocaru, fiind în practica vremii ca negustorii și meseriași să-și întregească numele cu cel al profesiei.

După ce urmează cursurile primare la școala Ionașcu, parcurge traseul obligatoriu pentru mai toți copii negustorilor: șapte ani de ucenicie într-o prăvălie, pornind „de la mătură”. Stancu Becheanu își face ucenicial la prăvălia lui Gheorghe Răducu, familie de mari negustori și filantropi, răsplătiți pentru faptele bune prin atribuirea numelui Răducu unei străzi din Slatina, redenumită din1948 str. Ghiocei.

La 15 ani rămâne orfan de tată și peste trei ani, în 1844, are curajul să-și ia soarta în propriile mâini și pleacă la București. Se așează la stăpân la doi negustori de lipscărie și, după alți șapte ani, deschide prăvălie în asociere cu Luca Theodorescu. Inteligent, onest, întreprizăntor, Stancu Becheanu reușește la 32 de ani, în anul 1858, la fel după alți șapte ani, să își deschidă propria firmă „La trandafirul alb”.

Cumpără marfă direct de la Lipsca (Leipzig) și Paris, alegându-și comisionar pe faimosul Rotschild. În derularea afacerilor, Stancu Becheanu se bazează pe un confrate pe care îl aduce din Slatina – Ștefan Momuleanu care va lăsa o parte din avere spitalului Ionașcu și bisericii Sf. Treime din Slatina.

Din momentul în care și-a asigurat o prosperitate solidă, Stancu Becheanu se hotărește să intre în politică. În anul 1868 este ales consilier și ajutor de primar al Bucureștiului, apoi deputat în legislaturile din 1876, 1879, 1883 și senator în legislaturile din 1884 și 1904. Averea îi conferă prestigiu, folosind o parte însemnată pentru construirea de școli, spitale,întreținerea familiilor negustorilor scăpătați, acordarea de burse tinerilor comercianți pentru continuarea studiilor la Viena, sustinerea unor inițiative publice.

Un orfan ajuns milionar în lei aur – slătineanul Stancu Becheanu, renumit negustor, parlamentar, filantrop, cu soția sa, Esmeralda.

Legăturile sale cu Slatina rămân trainice și se manifestă pe numeroase planuri. Negustorul Iorgu Angheliu îl alege pe Stancu Becheanu să fie executorul testamentar al substanțialei averi pe care o donează Slatinei în anul 1883. Stancu Becheanu împlinește cu cinste exemplară dorințele testamentare ale prietenului Angheliu, coordonând zidirea monumentalei biserici Sf. Nicolae din Coastă, sfințită în anul 1889.

Stancu Becheanu a murit în anul 1907 în modesta casă din mahalaua Olteni, unde a locuit împreună cu soția sa, Esmeralda, și fiul George, pe care l-a educat și pregătit să ducă afacerea mai departe”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Aurelia Grosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here